ponedjeljak, 21. novembar 2022 / 27. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Vučić: “Kurti je večeras poslao svu policiju na sjever Kosova, molim…!” (VIDEO)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se večeras oko 22-23 sata sastati sa Srbima sa Kosova i da će njegova molba njima biti vrlo jasna – da se pokuša sačuvati mir.

Vučić je poslije niza sastanaka u Briselu, na kojima nije postignut sporazum o odlaganju primjene kazni za neizvršenu preregistraciju vozila na tablice RKS-a, rekao da će se tokom večeri sastati i sa srbijanskim ministrom odbrane Milošem Vučevićem i sa načelnikom generalštaba Milanom Mojsilovićem.

“Za nas je problem što Srbi dovoljno znaju da nije njihova obaveza da plaćaju harač koji nije propisan nijednim zakonom, ogroman je bijes kod srpskog stanovništva na sjeveru Kosova… Imao sam sastanak sa Dačićem, Mojsilovićem i Vučevićem i kasnije ću se opet sastati sa Mojsilovićem i Vučevićem, a od 22-23 i sa Srbima sa Kosova pa ćemo valjda da ujutru da završimo“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Predsjednik Srbije je rekao da će Srbija poštovati zahtjev Borrella i Srbija neće izdavati čak ni obnavljati tablice. “Moramo da budemo zabrinuti, ali nema razloga za paniku, jer kad imate posla sa neodgovornim ljudima, koji se igraju sa životima druge djece… Danas sam vidio koliko je puta Borrell opomenuo predstavnika Prištine i rekao – imamo obavještajne podatke, bit će velikih problema. Mi smo maloprije dobili obavještajne podatke, situacija je teška na ivici sukoba i znam da će mi predstavnici Srba reći da su siti svega i da više neće da trpe ništa i da ih baš briga, ali moraju da znaju da nam je život svakog od njih i svakog čovjeka važniji od svega i da moraju da razumiju tu našu molbu i zahtjev“, rekao je.

Kurti otkrio zašto je odbio sporazum

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je evropski šef diplomatije Josep Borrell odustao od prijedloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, kao i da srbijanska strana nije prihvatila da se razgovara o tom prijedlogu. On je objasnio da zato i nije postignut sporazum o pitanju preregistracije koji je predložio Borrell.

Kurti je u Briselu, poslije serije sastanaka sa evropskim zvaničnicima i predsjednikom Srbije, rekao da se od sastanka 18. avgusta organizuju razgovori sa sljedećim dnevnim redom – prvo konačni dogovor, a zatim tekuća pitanja.

„U Brisel smo došli sa konkretnim prijedlogom – sa zajedničkom deklaracijom da se hitno pozabavimo prijedlogom EU za odnose Kosova i Srbije, koji podržavaju Francuska, Njemačka i SAD. Danas smo bili veoma blizu dogovora, ali pitanje prijedloga EU nije prihvaćeno od srbijanske strane jer oni ne smatraju da taj prijedlog ima dobru osnovu za razvoj normalizacije odnosa“, istakao je Kurti.

„Bili smo blizu dogovora u smislu da smo se dogovorili da naredna faza sprovođenja naše odluke o pitanju izdavanja novčanih kazni za nelegalne tablice bude obustavljena, dok će Srbija prestati da proizvodi tablice u Srbiji (KM)“, rekao je Kurti i dodao:

„Naravno, to za nas nije prihvatljivo ako nije propraćeno onim na šta smo pozvani. U prijedlogu koji su nam jučer donjeli Borrell i Lajčak pominje se mart 2023. Pozvani smo da dogovor postignemo do marta 2023. godine. Borrell je praktično odustao od roka – mart 2023. i od prijedloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. On (Borrell) je odustao od prijedloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije“.

„Uvijek sam spreman da dođem ovdje sa istom strukturom i redosljedom: konačnim sporazumom sa potpunom normalizacijom, koji ima priznanje u fokusu, kao i aktuelnim pitanjima koja su promijenljive prirode, kao što su registarske tablice“, naglasio je kosovski premijer.

Dodao je da „ne možemo da budemo neodgovorni i da se ne bavimo aktuelnim temama“, ali da „ne smijemo da postanemo državni lideri koji se bave samo tablicama, a ne našim odnosima“.

„Nadam se da će EU smoći snage da se vrati svom prijedlogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Kao rezultat toga, poslije osam sati razgovora, nemamo dogovor“, kaže Kurti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA