SAFF

Weber: Zapad je popustio pred prijetnjom HDZ-a

Facebook
Twitter
WhatsApp

Politički analitičar i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Weber na sesiji Kruga 99 govorio je o politici Zapada prema BiH nakon formiranja vlasti.

On je istakao kako je vlast formirana zahvaljujući nametnutim rješenjima visokog predstavnika Christiana Schmidta i to u dva navrata. Prvi put nakon zatvaranja birališta 2. oktobra, a drugi put odlukom od 27. aprila.

“Šteta je ogromna po demokratiju i vladavinu prava u BiH čak i na efektivnost Ustavnog suda BiH. I prva i druga odluka su imale kontradiktorne efekte. Pitanje je šta će biti dinamika vlasti, kao i šta će biti politika zapada u BiH. Ono što je indikativno je i glasanje Vijeća ministara o istočnoj interkonekciji. Cjelokupna politika zapada je popuštanje pred etnonacionalnim liderima. Prećutno odobravanje te interkonekcija i u potpunosti je suprotno evropskoj politici”, kaže Weber.

Ističe da je Ustavni sud BiH pratio cijeli narativ OHR-a pa je sud donio političku odluku pod pritiskom zapada o odluci visokog predstavnika.

“Centar moći je u domu naroda i ta poluga je još pojačana intervencijom visokog predstavnika. Naknadna promjena pravila i da smo imali dodatnu intervenciju jasno je da prva nije mogla ispuniti cilj. Neprincipijelna intervencija zapada preko visokog predstavnika je išla u korist HDZ-a, a protiv Bošnjaka i najveće stranke. Išla je u pravcu da popušta najvećoj hrvatskoj nacionalističkoj stranci koja je prva prijetila da blokira. I zapad je popustio pred tom prijetnjom HDZ-a, a SDA su proglasili najvećim političkim destabilizirajućim faktorom”, kaže Weber.

Mišljenja je da nije isključeno da ako ne dođe do značajnih pomaka te dvije vlade na državnom i federalnom nivou i ispunjavanja reformi što se već pokazalo problematičnim kao što je u slučaju ograničavanja medijskih sloboda u Rs-u, da će to suštinski štetu nanijeti samo ovim samoproglašenim multietničkim strankama.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA