SAFF

Zaljevske zemlje prikupile 385 miliona dolara donacija za žrtve zemljotresa u Turske i Siriji

Facebook
Twitter
WhatsApp

Sedmicu nakon dva smrtonosna zemljotresa koja su potresla Turskoj i Siriju, u zemljama Zaljeva prikupljeno je oko 385 miliona dolara donacija za žrtve potresa u dvije zemlje, javlja Anadolija.

– Saudijska Arabija prikupila 89,2 miliona dolara –

Centar za humanitarnu pomoć kralja Salmana pokrenuo je 8. februara kampanju za pomoć žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji.

U kampanji je učestvovalo više od 1.545.000 ljudi, prema podacima koje je objavila Sahem platforma saudijske vlade, koja je odgovorna za popularnu kampanju za pomoć žrtvama potresa u dvije zemlje.

Ukupno 344,8 miliona rijala (89,2 miliona dolara) prikupljeno je za žrtve potresa u okviru pomenute kampanje donacija.

Pomoć iz Katara

U Kataru je 10. februara pokrenuta kampanja “Oun w Sanad” (Podrška i pomoć) na inicijativu Regulatornog tijela za dobrotvorne aktivnosti i Qatar Media Corporation za žrtve u Turkiye i Siriji tokom koje je do sada prikupljeno 168 miliona katarskih rijala (QR) ili 46 miliona dolara, uključujući 50 miliona rijala (14 miliona dolara) koje je donirao katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani.

Crveni polumjesec Katara je također izdvojio milion dolara iz Fonda za odgovor na katastrofe za hitnu pomoć onima koji su pogođeni zemljotresima u dvije zemlje.

Qatar Charity je također rekao da će isporučiti šest miliona rijala (1,6 miliona dolara) u prvoj fazi pomoći za žrtve potresa u obje zemlje, navodi državna novinska agencija QNA.

Dobrotvorna organizacija je takođe saopštila da priprema pomoć vrijednu 21,9 miliona rijala (5,77 miliona dolara), koja uključuje hitan odgovor u vrijednosti od 7,3 miliona rijala (dva miliona dolara) i projekte obnove i rekonstrukcije u vrijednosti od 14,6 miliona rijala (četiri miliona dolara).

Brojne inicijative u Ujedinjenima Arapskim Emiratima

Neposredno nakon razornih potresa, šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), zatražio je da se izdvoji 100 miliona dolara za pomoć onima koji su pogođeni zemljotresom u Turkiye i Siriji.

Potpredsjednik UAE šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum također je uputio hitnu humanitarnu pomoć sirijskom narodu u vrijednosti od 50 miliona dirhama (13,6 miliona dolara).

Sheikha Fatima bint Mubarak, predsjednica Vrhovnog savjeta za majčinstvo i djetinjstvo, obezbijedila je 50 miliona dirhama (13,6 miliona dolara) za podršku kampanji “Mostovi dobra” za žrtve potresa u Turkiye i Siriji.

Kampanja za prikupljanje donacija je zvanično pokrenuta 11. februara i planirano je da traje dvije sedmice.

Al Ansari Exchange, vodeća devizna kompanija, najavila je 10. februara da će donirati 3,67 miliona dirhama (milion dolara) za pomoć pogođenima u zemljotresu.

Kompanija Mubadala Investment je 11. februara najavila donaciju prihoda od ulaznica za finale i polufinale teniskog turnira za žene “Mubadala Abu Dhabi Open” kampanji “Mostovi dobra”.

Pomoć Kuvajta, Bahreina i Omana

Kuvajtska vlada je 9. februara objavila da će donirati 30 miliona dolara za pomoć pogođenima zemljotresima u Turskoj i Siriji.

Dva dana kasnije, 11. februara, nekoliko ministarstava u toj zemlji, uključujući Ministarstvo za socijalna pitanja, pokrenulo je jednodnevnu kampanju donacija za pomoć onima koji su pogođeni katastrofom.

U kampanji je prikupljeno više od 20,7 miliona dinara (67,7 miliona dolara), uz učešće više od 129.000 donatora.

Bahrein je 9. februara najavio pokretanje nacionalne kampanje za podršku žrtvama zemljotresa u Turkiye i Siriji.

Dan ranije, šeik Nasser bin Hamad Al Khalifa, kraljev predstavnik za humanitarni rad i pitanja mladih, uputio je poziv za donacije u oviru kampanje.

Još uvijek nisu dostupni detalji o rezultatima kampanje i prikupljenoj pomoći.

Omanska uprava za dobrotvorne aktivnosti pokrenula je u 7. februara inicijativu za prikupljanje donacija i pomoći za žrtve potresa.

Istog dana, udruženje Omani Dar Al Atta'a pokrenulo je kampanju prikupljanja donacija za pomoć žrtvama zemljotresa.

Prema pisanju lokalnih novina “Al Shabiba”, kampanja dobrotvornog udruženja Dar Al Atta'a prikupila je oko 650.000 dolara dva dana nakon pokretanja inicijative.

Nakon katastrofalnih zemljotresa 16 arapskih zemalja je najavilo pružanje hitne pomoći i medicinske podrške Turkiye. Među njima su Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt, UAE, Egipat, Liban, Alžir, Jordan, Bahrein, Libija, Tunis, Palestina, Irak, Mauritanija, Sudan i Oman.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA