SAFF

Zašto palestinske vlasti šute o agresiji na Gazu?

Facebook
Twitter
WhatsApp

Tkom dosadašnje agresije Izraela na Gazu, Palestinska uprava (PA) je bila izrazito odsutna. 

PA nije bila dio napada koji je predvodio Hamas 7. oktobra prošle godine, što je razumljivo jer se ne identificira kao oružana snaga otpora. Palestinska oslobodilačka organizacija, koja bi trebala sadržavati uključiv nacionalni okvir i vodstvo za otpor, znatno je smanjena pod upravom predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Ipak, u spektru između vođenja oružanog otpora i pasivnog posmatranja, kao što je PA činila proteklih mjeseci, postojao je širok raspon akcija koje je PA mogla poduzeti.

Događaji od 7. oktobra iznenadili su sve, uključujući i PA, koja je shvatila da će veličina napada dovesti do izraelskog odgovora bez presedana.

PA je vjerojatno pretpostavila da će to rezultirati odlučnom eliminacijom Hamasa kao vojne sile ili vladajuće sile u Gazi, i uskladila se s tim razumijevanjem zauzevši stav negativne neutralnosti, čekajući taj ishod kako bi mogla preuzeti kontrolu nad Gazom s obiljem financijska pomoć za obnovu.

Ovakav odnos prema agresiji na Gazu podrazumijeva gotovo šutnju od strane PA i neizravno prihvaćanje trenutne situacije. Nekoliko dana nakon napada 7. oktobra, Abbas je osudio Hamas. Također je optužio Hamas da daje Izraelu izgovor za napad na Gazu.

Fatalna greška

Istina, Palestinska uprava nije mogla zaustaviti rat – ali njeni pozivi da se rat prekine, uglavnom bezvoljni i samopromotivni, nisu doveli do bilo kakvih političkih akcija. PA se tako našla svrstana uz jordansko-egipatsko-saudijsko-emiratsku osovinu, koja rat vidi kao nužno zlo, pogotovo ako okonča Hamasovu vladavinu u Gazi. 

Ova pristranost, u tako povijesnom trenutku, degradirala je globalni položaj PA.

Neki bi se mogli zapitati: Da li je Palestinska uprava mogla zauzeti neki drugi stav? Uvijek postoje druge mogućnosti. U ovom slučaju, PA je trebala tražiti neki oblik palestinskog jedinstva, što bi Hamas vjerojatno pozdravio usred pokušaja da ga se izolira i demonizira. 

Razne lokalne i regionalne snage dale su prijedloge u tom pogledu. Ali PA je u svom nastojanju da zamijeni Hamas u upravljanju Gazom osujetila sve takve pokušaje.

Ovo je bila kobna pogreška. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegova ekstremno desna vlada, koja želi eliminirati Hamas, ne prihvaćaju PA kao alternativu, smatrajući da bi jedinstvena PA na Zapadnoj obali i u Gazi mogla predstavljati političku prijetnju njihovoj vlasti. Jedinstveno palestinsko vodstvo također bi bilo značajan korak prema palestinskoj državnosti.

Štoviše, izbjegavanje izbora od strane PA-e učinilo je njen legitimitet kartom u rukama vanjskih sila, posebno SAD-a. Slogan ‘obnovljene’ PA je preferirana američka alternativa periodičnim izborima, sve dok je ta obnova koordinirana s Washingtonom. Ovo PA čini zarobljenikom američkog stava, što se prevodi u izraelsko stajalište. 

U gotovo osam mjeseci rata u Gazi, izraelski su ciljevi opetovano osujećeni, osim ako među ciljevima nije bilo ubijanje hiljada nevinih Palestinaca. Hamas možda više nikada neće vladati Gazom kao prije, ali će imati prednost u određivanju onoga što slijedi.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA