ponedjeljak, 3. oktobar 2022 / 7. rebi'u-l-evvel 1444

SAFF

Zbog čega se u saopćenju Ambasade SAD pominju RS i BiH kao odvojeni državno-pravni subjekti?!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Javnost u Bosni i Hercegovini navikla je da se godinama u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini (zlonamjerno) govori kao o dva različita državno-pravna subjekta, što u najvećoj mjeri čine političari, mediji, intelektualci iz entiteta RS, a pogotovo iz Srbije. No, do sada nije zabilježeno da se slična, u osnovi antidejtonska terminologija koristi (u dva navrata) od strane ambasade države koja je najzaslužnija za prekid rata i potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine na stranačkom mitingu u Brčkom priznao da obavještajno-policijske službe Republike Srpske prisluškuju ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaela J. Murphyija, promptno je reagirala Ambasada SAD u BiH.

U svom odgovoru na Dodikovu izjavu Američka ambasada u BiH je poručila da su njegove riječi “prazna priča”, da Republika Srpska “nije država” i da se on “kocka s njenom budućnošću”.

“Sjedinjene Američke Države ostaju privržene suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine i mi ćemo odgovoriti na svaku destabilizirajuću, antidejtonsku aktivnost”, poručeno je iz Ambasade SAD u BiH.

No, samo nekoliko sati kasnije iz Američke ambasade je upućeno još jedno saopćenje, čiji osnovni ton i terminologija koja se u njemu koristi, u najmanju ruku djeluju zbunjujuće, ako ne i uznemirujuće.

(Slobodna Bosna)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA