četvrtak, 24. novembar 2022 / 30. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Zijad Mutap i ostali oslobođeni u predmetu “Dženan Memić”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Sudsko vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao Branko Perić oslobodiloo je optuženog Zijada Mutapa, Alisu Ramić, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.

Tužilaštvo BiH optužene je teretilo da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je mladić sa Ilidže Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih je preminuo.

Na teret su im stavljena krivična djela organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima protivzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon učinjenog krivičnog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Prema optužnici, oni su prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Nakon okončanja dokaznog postupka, tokom iznošenja završnih riječi, tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko čampara ustvrdili su da su dokazali navode iz optužnice, te od Suda zatražili da optužene proglasi krivim.

S druge strane, odbrane optuženihsu zatražile oslobađajuće presude, kazavši da Tužilaštvo nije dokazalo optužbe “ni na nivou indicije”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA