Zloupotreba sarajevske djece u svrhu prikupljanja donacija za pse lutalice

195

Pseća organizacija Dogs Trust obrće milione KM godišnje na psima lutalicama u Sarajevu. Bez pasa lutalica ne bi bilo Dogs Trusta, odnosno uposleni u ovoj psećoj organizaciji ne bi imali priliku da se tako lahko bogate. Godišnji budžet ove organizacije je nevjerovatnih pet miliona funti. Sa tolikim budžetom mogli bi kupiti hranu za sve pse lutalice u Sarajevu.

Umjesto toga, Dogs Trust te milione troši, između ostalog, na propagandu koja ima za cilj očuvanje pseće zajednice u Sarajevu. Uz pomoć medija koje finansiraju, kao što je portal Klix, Dogs Trust vješto manipulira učenicima pojedinih sarajevskih škola. Tako je na portalu Klix ovih dana objavljen tekst o inicijativi tri učenice iz OŠ “Ćamil Sijarić” u Sarajevu koje su osnovale Facebook grupu za očuvanje pasa lutalica u svojoj mjesnoj zajednici. Spomenute učenice nisu učinile ništa značajno, čak nisu uspjele skupiti više od sto lajkova na toj stranici, ali to je bilo dovoljno da Klix uz finansijsku podršku Dogs Trusta pokrene kampanju iskorištavanja njihove inicijative. Ključna rečenica u Klixovom tekstu o spomenutoj inicijativi učenica iz OŠ “Ćamil Sijarić” glasi: „Trenutno prave planove i projekte kako bi pronašli najbolje rješenje i privolili općine i druge društveno odgovorne institucije da im daju donacije“. U nastavku teksta djevojčice objašnjavaju da im donacije trebaju za povećanje azila za zbrinjavanje pasa lutalica. U tom grmu leži zec. Dogs Trustu s najvažnije donacije, što više pasa to više funti.

U Sarajevu danas funkcionira oko desetak azila ili pansiona za pse. Za jednog psa dnevno se potroši između 10 i 15 KM. Zašto Dogs Trust i slične organizacije i pojedinci ne vode toliku brigu da nahrane gladne ljude. Više se izdvaja novca za pse lutalice nego za siromašne građane Sarajeva. Zar su to društvene norme koje nam trebaju? Zato je citirano propagandno iskorištavanje učenica iz OŠ “Ćamil Sijarić”  sramotna zloupotreba. Pozivamo roditelje djece iz OŠ “Ćamil Sijarić”  i ostatka Sarajeva da ne dozvole manipulaciju sa svojom djecom.