Zoran Milanović: Državni dužnosnici ne bi trebali biti masoni

267

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se prvog dana svog predsjedničkog mandata na aferu vezanu uz članstvo u masonskoj loži glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića te poručio kako nije riječ o nezakonitoj radnji niti organizaciji, ali kako to postavlja sumnju na objektivnost rada državnih dužnosnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović prvi radni dan započeo je pregledom svečanog postroja Počasno-zaštitne bojne na Pantovčaku, nakon čega je položio vijence i zapalio svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na grobnicu Narodnih heroja te na grobove Franje Tuđmana i Ivice Račana.

Milanović se osvrnuo se na Mirogoju na aktualnu medijsku i političku temu o masoneriji, nakon što je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić javno priznao da je član masonske lože, ali je istaknuo kako je riječ o pitanju za koje on kao predsjednik nije izravno nadležan.

“Radi se o važnoj instituciji koja ima i određenu represivnu ulogu. Prema masonima vladaju i vladale su kroz povijest, mržnja, predrasude i neznanje, vrlo često i nepravedno. Iako su registrirana udruga, kod nas ostavljaju dojam mistike i tajnovitosti, jer to je i tajno društvo. Ako radiš javni posao o ovakvoj domeni, time u pitanje nepotrebno dovodiš svoju objektivnosti i lojalnost Ustavu i zakonima. Tko god se odluči učlaniti u takvo društvo, koje nije protuzakonito, trebao bi voditi računa ne samo o onome što piše u zakonima, nego i kakav dojam to ostavlja”, rekao je Milanović.

Priznao je kako je i sam prije više godina dobio poziv za učlanjenje u masonsko društvo, no kako se tom pozivu nikad nije odazvao.

Naglasio je kako su brojni hrvatski velikani u povijesti bili učlanjeni u masonska društva, kako su bili mecene i istaknute ličnosti, ali i kako je ovaj pokret bio progonjen, posebno od fašista, ali i u komunizmu.

“Moj je savjet svim državnim odvjetnicima, sucima, vojnicima, policajcima i svima onima koji ne bi smjeli po zakonu biti članovi stranaka, kao i svima koji imaju utjecaja u državnim poslovima s financijama, da jako pripaze na to, kad već nije zabranjeno”, zaključio je.

I hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pozvao je danas glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića da podnese ostavku zbog članstva u masonskom udruženju.

Predsjednik Milanović je izjavio kako je već postignut dogovor s predsjednikom Hrvatske vlade Andrejom Plenkovićem kako će za načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske imenovan biti Robert Hranj.

Najavio je kako će imenovanje osoblja u Uredu Predsjednika Republike biti završeno u naredna dva dana te kako će imati skoro dvostruko manje savjetnika od svoje prethodnice Kolinde Grabar-Kitarović.