Zvizdić: SDA svima nudi partnerstvo za Mostar

227

Potpredsjednik SDA Denis Zvidić i predsjednik Glavnog odbora SDA Šerif Špago, u ime ove stranke vodit će pregovarački proces o formiranju partnerstva svih probosanski orijentiranih stranaka za učešće na izborima u Mostaru 20. decembra.

– Mostar treba biti, ne samo glavni grad Hercegovine, već i mnogo šire regije koja će gravitirati prema Mostaru. Pitanje državotvornosti svake stranke je njen odnos prema Mostaru. Očekujemo već krajem sedmice da ostvarimo kontakt sa svim strankama zainteresiranim, ne za koaliciju, već za partnerstvo u kojem ćemo biti svi isti, a imati zajednički cilj – pobjedu na izborima u Mostaru.

Pozvat ćemo sve stranke i SDA će pokazati svu svoju širinu. Niko neće dominirati, a težit ćemo ka jedinstvenoj listi. Nije problem, naravno, da se dogovore i drugi modeli. Bitno je da nam je cilj isti i da se svi okupimo oko kvalitetnog programa. Osnova je da u tom partnerstvu za Mostar budu sve stranke koje žele vidjeti ovaj grad kao ekonomsko, kao kulturno, kao turističko, kao sportsko, kao obrazovno središte široke regije – kazao je Zvizdić za portal Faktor.ba.

Zvizdić ističe kako Mostar, nažalost, ima posljednjih 12 godina zatomljene kapacitete koji propadaju, a mogu biti stavljeni u funkciju ozbiljnog ekonomskog i kulturnog razvoja. Također naglašava da je Mostar među dvije-tri najposjećenije turističke destinacije u BiH, te da je veliki broj investitora zainteresiran za ulaganja u Mostar, a kada se napravi put Stolac – Neum, taj interes će se proširiti i na čitavu regiju.

– I zato nam dolje treba buduća vlast koja vidi Mostar kao otvoren i multientički grad koji pruža jednaku šansu za sve njegove građane bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost – pojašnjava Zvizdić.

Osvrnuo se i na reagiranje SDP-a BiH i Naše stranke, te im poručio da “ništa od onoga što je rečeno u njihovom saopćenju o Mostaru se ne kosi niti sa stavom SDA niti sa stavom bivšeg gradonačelnika Mostara Safeta Oručevića”.

– Oručević i mi razmišljamo na vrlo sličan način o Mostaru, o otvorenom gradu, gradu jednakih šansi, gradu koji mora sačuvati svoje kodove zajedništva, multietničnosti, višenacionalnoj sredini u kojoj neće niti jedan narod dominirati, niti jedna stranka. Vjerujem da i ove stranke tako razmišljaju. Mostar nije stolni grad niti jednog naroda niti će to biti – naglašava Zvizdić.

(Faktor.ba)