Bivši predsjednik Tunisa Mohamed Moncef Marzouki: Arapski svijet je na rubu propasti

1648

Piše: Abdullah Nasup

Bivši predsjednik Tunisa dr. Mohamed Moncef Marzouki, rekao je da su „uzroci kriza kojima je pogođen arapski Mašrik brojne i poznate. Neki od tih uzroka su miješanje stranih sila u unutrašnja pitanja arapskih zemalja, diktatorski režimi, izraelski utjecaj, iscrpljivanje arapske nacije dugotrajnim držanjem na rubu ekzistencije. Sve su to uzroci zbog kojih regija može eksplodirati u svakom trenutku.“

“Arapski poredak je uništen. On je formalno izgrađen na institucijama poput Arapske lige i nekih regionalnih saveza arapskih država, poput Unije arapskog Magriba i Vijeća za saradanju zaljevskih zemalja, te neke organizacije i grupe proizašle iz Arapske lige. No, sve to je propalo i mrtvo. Uvijek za Arapsku ligu kažem: ‘Odraz poštovanja prema umrlom je da ga dostojno pokopamo’”, kazao je Marzouki u programu Kullul-ebad, satelitske televizije Watan TV, emitirane u srijedu navečer.

Mentalitet na kojem su izgrađeni sistemi vladavine u arapskim zemljama propali je primjer autokratije i vladavine jedne stranke, vladavine pomoću tajne policije i kontrole medija, kao i nasljeđivanje vlasti, istako je bivši predsjednik Tunisa i iznio mišljenje da su sadašnji sistemi vladavine u arapskim zemljama na izdisaju, te da diktatorski režimi više ne mogu držati medije pod apsolutnom kontrolom i da više nije moguće postojanje režima u kojima vlada samo jedna stranka, kao što je bilo u prošlosti.

„Danas arapske zemlje ne mogu upravljati umovima ljudi i poigravati se njihovim patriotskim osjećajima. Loša politika i rasprostranjena korupcija više se ne mogu sakriti i jedino što preostaje arapskim diktatorskim režimima je represija i zavođenje policijske države, kao što je slučaj u Egiptu i nekim zaljevskim zemljama“, rekao je.

Osvrnuvši se na Pogodbu stoljeća, Marzouki je kazao: “Pogodba stoljeća u uskoj je vezi sa potpunim neuspjehom Sporazuma iz Osla. Dvadeset pet godina nakon Osla u kojem je bila najavljena uspostava dvije države, Palestine i Izraela, jasno je da je to nemoguće.”

On je skrenuo pažnju na to da su egipatske vlasti protjerale dio stanovništva sa Sinaja „pripremajući teren za provođenje Pogodbe stoljeća, jer je očito da Gaza funkcionira kao neka vrsta države, pa ako se njen teritorij proširi, to može biti Pogodba stoljeća. Naravno, Zapadna obala ostala bi pod izraelskom okupacijom, a potom bi bila potpuno integrirana u Izrael. Međutim, problem je što nema jasnog američkog stava, jer američki predsjednik je vrlo prevrtljiv, tako da je situacija zrela za mnoga previranja.“

Ipak, Merzouki je uvjeren da će arapski narod spriječiti ostvarenje Pogodbe stoljeća, kao i da Arapsko proljeće još nije završeno.

Arapsko proljeće nije završeno. Ono je zaustavljeno krvavom vojnom intervencijom u Siriji, vojnim pučem u Egiptu, građanskim ratom u Libiji, a u Tunisu djelovanjem nečasnih medija finansiranih prljavim novcem. Ja Arapsko proljeće nazivam Arapskim vulkanom. Taj „vulkan“ trenutno nije aktivan, ali politika koju danas vode arapski režimi koji su zaustavili njegovu prvu eksploziju, trenutno provode takvu politiku koja će ljude navesti da ponovo pokrenu eksploziju „vulkana“.”