Bivši uposlenici Twittera špijunirali korisnike društvene mreže za Vladu Saudijske Arabije

1

Američko ministarstvo pravosuđa optužilo je dva bivša uposlenika Twittera da su špijunirali korisnike ove društvene mreže za Vladu Saudijske Arabije, objavio je u srijedu američki “The Washington Post”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Optužbe su objavljene ranije tokom dana u San Franciscu u slučaju koji će vjerovatno izazvati zabrinutost zbog američkih odnosa sa saveznikom Saudijskom Arabijom.

Slučaj je pokazao prijetnje autokrata da špijuniraju korisnike putem web platforme sa sjedištem u Silikonskoj dolini.

Prema navodima lista, bivši zaposlenik Twittera Ahmad Abouammo, američki državljanin, uhapšen je u utorak nakon što je navodno špijunirao naloge tri korisnika u ime vlade u Rijadu.

Još jedan bivši uposlenik, Ali Alzabarah, saudijski državljanin, optužen je za pristup ličnim podacima oko 6.000 naloga Twittera u 2015. godini, uključujući podatke istaknutog političkog disidenta Omara Abdulaziza.

Tužioci su optužili još jednog državljana Saudijske Arabije, Ahmeda Almutairija, za špijuniranje, tvrdeći da on djeluje kao posrednik između saudijskih zvaničnika i uposlenika Twittera. Alzabarah i Almutairi se vjerovatno nalaze u Saudijskoj Arabiji.

Tužioci su izjavili da su trojica muškaraca radila u koordinaciji sa saudijskim zvaničnikom koji vodi humanitarnu organizaciju koja pripada moćnom prestolonasljedniku Saudijske Arabije Mohammadu bin Salmanu, poznatijem kao MBS.