Bivši uposlenici Twittera špijunirali korisnike društvene mreže za Vladu Saudijske Arabije

215

Američko ministarstvo pravosuđa optužilo je dva bivša uposlenika Twittera da su špijunirali korisnike ove društvene mreže za Vladu Saudijske Arabije, objavio je u srijedu američki “The Washington Post”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Optužbe su objavljene ranije tokom dana u San Franciscu u slučaju koji će vjerovatno izazvati zabrinutost zbog američkih odnosa sa saveznikom Saudijskom Arabijom.

Slučaj je pokazao prijetnje autokrata da špijuniraju korisnike putem web platforme sa sjedištem u Silikonskoj dolini.

Prema navodima lista, bivši zaposlenik Twittera Ahmad Abouammo, američki državljanin, uhapšen je u utorak nakon što je navodno špijunirao naloge tri korisnika u ime vlade u Rijadu.

Još jedan bivši uposlenik, Ali Alzabarah, saudijski državljanin, optužen je za pristup ličnim podacima oko 6.000 naloga Twittera u 2015. godini, uključujući podatke istaknutog političkog disidenta Omara Abdulaziza.

Tužioci su optužili još jednog državljana Saudijske Arabije, Ahmeda Almutairija, za špijuniranje, tvrdeći da on djeluje kao posrednik između saudijskih zvaničnika i uposlenika Twittera. Alzabarah i Almutairi se vjerovatno nalaze u Saudijskoj Arabiji.

Tužioci su izjavili da su trojica muškaraca radila u koordinaciji sa saudijskim zvaničnikom koji vodi humanitarnu organizaciju koja pripada moćnom prestolonasljedniku Saudijske Arabije Mohammadu bin Salmanu, poznatijem kao MBS.