BKC Tuzla: Kuda ideš, čovječe?!

377

Piše: Davut Suljagić

Sinoć,  27.04.2016. godine, u organizaciji udruženja za promicanje pozitivnih vrijednosti Oaza iz Tuzle, u Velikoj Sali BKC Tuzla organizirana je tribina pod nazivom: ”Kuda ideš, čovječe?!”

Ugodna atmosfera BKC  Tuzla i susretljivo osoblje, uz izdašne napore aktivista udruženja Oaza činili su boravak na ovoj tribini veoma ugodnim. Organizacija i priprema tribine je protekla u dobrom redu i pokazala da trud i zalaganje  koje ulažu aktivisti udruženja Oaza urađa dobrim plodovima na dunjaluka, a još boljim, nadamo se inšallah, na ahiretu.

abdusamed

Oko 600 posjetitelja pomno je slušalo nadahnuto izlaganje našeg predavača, profesora islamske teologije, Abdusameda Nasufa ef. Bušatlića. Mnogi od njih su tokom predavanja, dirnuti onim što je pričao uvaženi profesor, pustili suzu, čuvši po prvi puta gorku istinu: putevi kojima hodimo, često nisu putevi sreće. Put sreće je put islama i put traženja Allahovog zadovoljstva.

I kao što reče profesor, čovjek koji je inače slabašno stvorenje, neznalica i nepravednik prema samom sebi, uzdignut je na veliki stepen jer je biće kojem su počast morali odati i meleki, ta prelijepa i veličanstvena Allahova stvorenja. Ali, čovjek iako stvorenje koje je poslano da bude namjesnik na zemlji, često puta Pravi put zamjeni mnoštvom krivih puteva i stranputica, ne iskoristivši svoj potencijal i zadaću koja mu je propisana mnogo prije nego li je i rođen.

Često i nesvjesno čovjek potpadne pod uticaj šejtana i njegovih došaptavanja, izgubi fokus i zaboravi prvenstvenu svrhu svoga postojanja i bivstvovanja na ovom dunjaluku. Iako učimo kroz primjere  najboljih generacija ljudi koje su to metode postizanja sreće na dunjaluku i najljepših nagrada na ahiretu, vidimo da su naši postupci poprilično drugačiji od toga.

Ali put sredine, put ravnoteže između truda za dunjalukom i truda za ahiretom, put činjenja dobrih djela je put sreće i blagostanja svakog čovjeka i put kojem treba ići. To su zaključci sa predavanja profesora Bušatlića, koje je obilovalo mnoštvom informacija i mnoštvom prelijepih primjera iz historije islama, ali prije svega utisak je nakon predavanja da je govor iz srca dotakao srca ljudi, što se moglo vidjeti na licima zadovoljnih posjetitelja.

Profesor je nakon predavanja izvukao najsretnije dobitnike kojima su uručene vrijedne nagrade, a prva nagrada je bio mobitel huwei y3. Posjetitelji su u holu BKC nakon tribine uz sok i kolače imali priliku porazgovarati o predavanju i navedenoj temi.

Nadamo se da je svako od njih, nakon što je došao kući, upitao sebe: kuda ideš čovječe?, i donio odluku da već od narednog dana krene putem koji vodi Allahovom zadovoljstvu.

13083154_121171044955560_8143126095672877485_n

20160427_204154