Bošnjačka djeca u Sandžaku će se upisivati na nastavu na bosanskom jeziku

587
Foto: Anadolija

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo rekao je danas da će se od ove školske godine bošnjačka djeca u Sandžaku po automatizmu, na osnovu maternjeg jezika roditelja, upisivati na nastavu na bosanskom jeziku.

Džudžo je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru rekao da više neće biti anketiranja prilikom upisa učenika i da su za to dobili podršku od resornog ministarstva i od direktora sandžačkih obrazovnih ustanova.

“Šesta generacija učenika u kompletnoj nastavi na bosanskom jeziku upisivat će se po automatizmu kao što je to slučaj kod učenika na srpskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom, albanskom, bugarskom, rusinskom i hrvatskom jeziku. Zaključak je da za naredne dvije godine uskladimo pohađanje nastave na bosanskom i srpskom jeziku sa nacionalnom strukturom u ovom regionu, gdje živi 64,2 posto Bošnjaka”, rekao je Džudžo.

Nastavu na bosanskom jeziku trenutno pohađa blizu 17.500 učenika u 40 obrazovnih ustanova, odnosno predškolskim, osnovnim i srednjim školama u Sandžaku.

Džudžo je dodao i da su dobili podršku za otvaranje studijskog programa Bosanski jezik i književnost od ove školske godine na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, koji će biti akreditovan do kraja narednog mjeseca.

Kao jedan od priroteta BNV-a Džudžo je naveo obnavljanje muslimanskog gradskog svetilišta Musale u Prijepolju do kraja ove godine.