Burazer: Raste agresivni nacionalizam u Srbiji

198
Situacija sa ratnohuškačkim medijima u Srbiji je dosta specifičan slučaj, za koji je odgovorna sama država …

Šef Kancelarije Vijeća Evrope u Beogradu Tobias Flessenkemper kazao je povodom 70. godišnjice Vijeća Evrope da su oživljavanje rasizma, ksenofobije i antisemitizma, stvaranje atmosfere netolerancije, primjetno nasilje protiv migranata i propratni ponižavajući tretman alarmantni.

On je u Beogradu na konferenciji “Borba protiv netolerancije i promocija jednakosti” naveo da je podjednako alarmantan porast agresivnog nacionalizma i etnocentrizma, koji predstavljaju nove forme ispoljavanja ksenofobije.

Nikola Burazer, izvršni urednik European Western Balkans kazao je za Vijesti.ba kako je govor mržnje u srbijanskim medijima sve izraženiji, što za posljedicu ima i porast nacionalizma i nasilja.

“Govor mržnje je sve prisutniji u medijima u Srbiji i neizbježno je da to mora uticati i na povećanje agresivnog nacionalizma, netrpeljivosti i nasilja u društvu”, kaže Burazer.

On dodaje kako je na državi Srbiji velika odgovornost.

“Država po tom pitanju mora nešto da preduzme pod hitno, jer će u suprotnom naredne generacije biti sve radikalnije”, smatra on.

Naš sagovornik ističe da je situacija i u drugim zemljama slična, ali da u Srbiji odgovornost za to snosi država.

“Slična situacija postoji i u drugim zemljama kada je u pitanju porast netolerancije, ali je situacija sa ratnohuškačkim medijima u Srbiji dosta specifičan slučaj, za koji je odgovorna sama država”, zaključio je Nikola Burazer.

(Vijesti.ba)