Crni labudovi poručili vijećnicima i načelniku Općine Kalesija: Historija će vam suditi

2297

U jeku priprema za „Marš mira“ kojim želimo od zaborava sačuvati istinu o srebreničkom genocidu kao grom iz vedra neba došla nam je informacija da je Odlukom Općinskog vijeća Kalesija, odbijen prijedlog da novoizgrađeni most na rijeci Spreči nosi naziv „Most zlatnih ljiljana Hariza Vokića i Suada Spahića“, Major Hariz Vokić –Hari i Suad Spahić –Keko su dali svoje živote u redovima jedinice Crni labudovi Armije R BiH.

Za doprinos u odbrambenooslobodilačkom ratu posthumno su nagrađeni najvećim armijskim priznanjem značkom „Zlatni ljiljan“.

Odluka općinskog vijeća predstavlja grubi izraz nepoštovanja i nezahvalnosti prema šehidskoj žrtvi i hrabrosti poginulih pripadnika Armije Bosne i Hercegovine.

Činjenica da smo u proteklom periodu u više navrata bezuspješno pokušavali sa načelnikom općine Seadom Džafićem riješiti indolentan odnos općinskih struktura prema šehidima jedinice Crni labudovi sa prostora Kalesije govori da se ova Odluka nije desila slučajno.
Osjećajući dužnost da štitimo sjećanje na naše zlatne ljiljane Harija i Keku, kao i sve zlatne ljiljane Bosne i Hercegovine, pozivamo sve patriote da dignu svoj glas protiv ovog sramotnog postupka općinskih vlasti.

U ime svih bivših pripadnika jedinice Crni labudovi Armije RBiH , poručujemo općinskom načelniku i svim vijećnicima da će snositi moralnu i historijsku odgovornost za ugrožavanje temeljnih vrijednosti te im preporučujemo da još jednom preispitaju spornu Odluku.
Od najveće je važnosti za budućnost naše Domovine da i nove generacije, koje dolaze, pamte i prisjećaju se najslavnijeg vremena odbrane od agresije, kada su odbranjeni temelji nezavisne države Bosne i Hercegovine.Hari i Keko to zaslužuju.
UB CRNI LABUDOVI