Danijel Server upozorava da je imenovanje novog izaslanika SAD za Kosovo opasno za Bosnu i Hercegovinu

280

Predloženi specijalni izaslanik Bijele kuće Ričard Grenel (Richard Grenell) preuzet će dominantnu ulogu u američkom pristupu dijalogu Srbije i Kosova i potisnuti Metjua Palmera (Matthew Palmer), specijalnog predstavnika Stejt departmenta, smatra američki analitičar, profesor na Univerzitetu “Johns Hopkins” Danijel Server (Daniel Serwer).

U blogu koji je napisao povodom ovog imenovanja, kao i u razgovoru za Glas Amerike, Server je odluku da se postavi Grenel nazvao “bizarnom”.

Kako kaže, iako je Grenel diplomata i ambasador, očigledno je da predstavlja Bijelu kuću.

– Prije samo nekoliko sedmica, postavili su Metjua Palmera za specijalnog predstavnika za Balkan. Gospodin Grenel ima viši rang od Palmera iz dva razloga – on je ambasador i ima direktne veze s Bijelom kućom. I meni je sasvim jasno da planiraju da on preuzme glavnu funkciju specijalnog predstavnika za Balkan – a to je da se bavi pitanjem Beograda i Prištine. Zaista je bizarno.

Pretpostavljam da je to nagovještaj pokušaja da se oživi ideja razmjene teritorija između Beograda i Prištine, što je užasna ideja koja je umrla prirodnom smrću prije nekoliko mjeseci i loš je plan pokušati da se ona oživi – rekao je Server.

Grenel je politički blizak s Džonom Boltonom (John Bolton), bivšim Trampovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost, koji je prošle godine izjavio da se SAD ne bi protivile razmjeni teritorija ako Beograd i Priština to dogovore.

Neki analitičari pretpostavljaju da je i Grenel pristalica te ideje, kojoj se Njemačka i njena kancelarka Angela Merkel odlučno protive.

Server smatra da Grenel neće uvažiti argumente Njemačke, već će pokušati da nametne ideju razmjene teritorija.

– Vjerujem da će pokušati da je nametne Njemačkoj, Kosovu i Srbiji, a najjači protivnici te ideje na Kosovu su Srbi koji žive južno od Ibra. Bizarno je da pokušaju da nametnu tako lošu ideju, ali šta ih motivira – pa, mogu ubiti “dvije Klintonove muhe” jednim udarcem – Kosovo i Bosnu i Hercegovinu – to je značajno dostignuće ako želite da zadovoljite Bijelu kuću. To će, također, biti potvrda zaokreta u američkoj politici od liberalno-demokratskih rješenja zasnovanih na jednakim pravima, ka etničko-nacionalističkim rješenjima zasnovanim na segregaciji etničkih grupa. To nije rješenje za koje sam ja, ali bojim se da je Bijela kuća riješena da pokuša da ga nametne – kaže Server.

Grenelov mandat u Njemačkoj kontroverzan je od samog početka, kada je sugerirao da bi njemačke kompanije trebale prestati da posluju s Iranom, a za konzervativni medij “Breitbart News” izjavio da želi osnažiti evropsku desnicu.

– Grenel je u očajnim odnosima s Nijemcima, kojima se izrazito ne dopada i vide ga kao predstavnika američke administracije s kojom nemaju posebno tople odnose. Ako Bijela kuća želi bliže odnose s Nijemcima, posljednja osoba koju bi trebali izabrati za ovaj proces je Grenel – kaže Server.

On sumnja da će Grenel i Metju Palmer moći paralelno raditi u posredovanju između Beograda i Prištine.

– Palmer je dobar čovjek i profesionalni diplomata i morat će, dok ne nađe novi posao, pružati podršku Grenelu, koji će preuzeti vodeću ulogu. Palmer mora odlučiti da li to ima smisla i ne bi me iznenadilo da odluči da je to ispod njegovog dostojanstva i da – ode – kaže on.

Dok su do sada Srbija i Kosovo vodili pregovore o normalizaciji odnosa, Grenel postaje specijalni izaslanik za mirovne pregovore. Danijel Server ne vidi poseban značaj u promjeni terminologije.

– Iskreno, mislim da niko u Bijeloj kući ne razumije razliku između mirovnih pregovora i normalizacije. To je jedna fina, semantička razlika, a ove ljude je baš briga za to. Ne učitavam mnogo u to, mir vlada od kraja rata 1999. To ne mogu biti mirovni pregovori, moraju biti o normalizaciji odnosa – zaključuje profesor s Univerziteta “Johns Hopkins”.