Demonstranti koriste instrukcije iz Beograda!

96
leci demon

Izvor: Agencija Patria

Demonstranti i i članovi plenuma koji posljednjih dana blokiraju gradove širom FBiH rasturaju letke sa detaljnim instrukcijama i to prema priručniku za građanski neposluh koji je sročen u Beogradu, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Riječ je o instrukcijama grupe CANVAS (Centar for Appilied Nonviolent Action and Strategis), koja ima sjedište u Srbiji, a koje su urađene na osnovu knjige „Od diktature do demokracije”.

Između ostalog, u uputstvima stoji da organizatori snimaju izrežirano nasilje nad masom i takve video isječke ustupaju medijima kako bi mediji animirali što veći broj demonstranata kroz stvaranje bunta.

Primjena ovog uputstva je evidenta posljednja dva dana, kada demonstranti privlače pažnju medija incidentima u kojima, navodno, vozači udaraju u demonstrante. Evidentno je da se to već dva puta desilo na sarajevskim demonstracijama, a u oba slučaja imamo video ovih incidenata na internet stranici Youtube.

Također u instrukcijama stoji da se prave video isječci podrške policije demonstrantima te se nastoji na taj način pridobiti policija na stranu demonstranata (obasipanje cvijećem policije, grljenje policajaca…)

Jedno od upustava je da se prave video isječci u kojima se prosvjedi žele prikazati kao velika zabava naroda (pjeva se i pleše na ulici). Instruktori su kod ovog uputstva napomenuli da ovo izaziva simpatije kod većeg broja ljudi čak i onog neodlučnog koji tada ima potrebu pridružiti se demonstrantima kako bi se prosvjed omasovio.

Sve gore navedeno uveliko je viđeno na ulicama širom Federacije Bosne i Hercegovine. Između ostalih uputstva sadrže preporuku pritiska na zvaničnike (izrugivanje zvaničnika, salijetanje istih, bdijenje ispred njihovih prostorija).