Dodik oholo poručio: Samostalna Republika Srpska više nije samo san, imamo kapacitet da branimo…

324

Milorad Dodik, član Predsedništva BIH, u intervjuu za srbijanski list Alo izrekao je brojne bahate prijetnje i obećanja.

Prvo je optužio SDA da naoružava nekakve paravojne formacije.

“Svako takvo naoružavanje paravojnih formacija od strane SDA je nelegalno, kao i izvođenje vojnih vježbi na Vlašiću i Cazinu (ovdje Dodik misli na airsoft klubove koji su nedavno imali susrete na Vlašiću i Cazinu, op.pri.). Bakir Izetbegović je u više navrata govorio o povećanju proizvodnje oružja u šest fabrika u Federaciji, a pod frazom “za ne daj bože”. To je nešto što ćemo pratiti i pitati šta to znači “za ne daj bože”. BiH bi trebalo da teži demilitarizaciji, a oni su pokupili učesnike prethodnog rata i pokušavaju da od njih naprave paravojne formacije “za ne daj bože”… Oni misle da će doći trenutak kada bi uz pomoć džihadista i NATO mogli da unište Srpsku. Mi u Republici Srpskoj imamo sistem kako da se branimo i da to eliminišemo u samom začetku”, kaže Dodik.

Narednih dana održaće se sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se donijeti istorijski zaključci. Hoće li Republika Srpska krenuti svojim putem?
– Koalicija na vlasti će izaći sa zahtjevom za posebnu sjednicu Skupštine Republike Srpske. Raspravljaćemo o svemu što se dešavalo u prošlosti u vezi sa ponašanjem visokih predstavnika, tom prevarom i podvalom koja se zove Bonska ovlašćenja i bezakonjem koje su nametali svi visoki predstavnici, koje ćemo tužiti, jer su bili veliki prevaranti i kriminalci. Sa Federacijom BiH ćemo razgovarati o svim ovim devijacijama. Tražićemo da razgovaramo sa relevantnim predstavnicima Bošnjaka i Hrvata. Predložićemo da se koriguju neka rješenja i na silu nametnuti zakoni, koji su antidejtonski. Ukoliko oni odbiju te predloge, mi ćemo se vratiti u Skupštinu i odbićemo sva nametnuta rješenja visokih predstavnika… Predsjednik Vučić dobro kaže: “Nećete uraditi ništa što će Srbe poniziti i što neće biti u skladu sa interesima Srbije.“Tako im i ja kažem: “Nećete dobiti ništa što nije interes Republike Srpske.“

Novinari lista Alo konstatirali su da američki izaslanik Palmer najavljuje juriš na Srbiju i Republiku Srpsku.

– Nek juriša kuda hoće, ali krajnje je vrijeme da se oslobodi svojih tegova iz prošlosti i postavi nove osnove za pregovore. To sigurno nije politika pritiska. Јavno im kažem: Kad osjetim bilo kakav pritisak na sastanku, ja ću otići sa sastanka ili ću im reći da izađu iz moje kancelarije.Ne dam, ne dozvoljavam, neće me niko pritiskati. Neće mi oni govoriti šta je za nas dobro. Јa sam sada taj koji govori, makar se to njima ne sviđalo. Mi ne mislimo da je naš interes NATO i ne dam im ni prvi korak, a to je akcioni plan za NATO. Ne može!

Naravno, za kraj je postavljeno neizostavno pitanje o samostalnosti Republike Srpske i da li Dodik još uvijek sanja tu samostalnost. A onda se Mile uzoholio.

– Nisam nikad prestao da je sanjam. Sada sam sve više na javi uvjeren u to. Republika Srpska je stabilna, ide svojim putem, samo nema brzih rješenja. Vratićemo se na dejtonsku poziciju. Ako nam to ne daju u skladu sa međunarodnim aktima, tražićemo pravo na samoopredeljenje. Republika Srpska ima kapacitete i voljna je da brani svoj narod, svoje vrednosti i svoju državu…