Dodik samouvjereno najavljuje: Budućnost pripada odnosima koje smo izgradili Čović i ja

48

Predsjedavajući Predsjedništva BiH u narednih osam mjeseci biće iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić. Prema načelu rotacije, na tom mjestu zamijenio je srpskog člana Milorada Dodika.

Dodik je poručio da je Republici Srpskoj u interesu da rješava otvorene probleme sa Hrvatskom, a ne da tema razgovora bude Pelješki most koji je na hrvatskoj teritoriji. Dodaje, treba da se usmjerimo na rješavanje postojećih problema poput granice kod Kostajnice, izgradnje mosta u Gradišci, odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. On je za ATV rekao da će se vjerovatno u Predsjedništvu BiH pokušati naći neki način da se izvrgne odluka Narodne skupštine o zaštiti vitalnog entitetskog interesa u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta, ali da je spreman da svaki put to pitanje vrati u Parlament.

Pelješki most za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, isključivo je unutrašnje pitanje Hrvatske. Na tom projektu angažovana su velika sredstva EU i kineske kompanije koje su prisutne u Srpskoj, zbog čega je, kaže, Srpskoj u interesu da riješi sva otvorena pitanja sa susjednom Hrvatskom. Ovo nije nikakav dug lideru HDZ-a Draganu Čoviću, kategoričan je Dodik, koji podsjeća da su Srbi i Hrvati kroz istoriju imali mnogo teških trenutaka, ali i da su u ovom trenutku riješili svoja pitanja u pogledu odnosa država.

– Hrvatska je država hrvatskog naroda, a Srbija srpskog naroda. Republiku Srpsku doživljavam kao državu našeg naroda ovdje, svjestan istovremeno političke uloge i značaja hrvatskog naroda u BiH. U okviru toga mi pokazujemo primjer na koji način ćemo graditi te odnose. Mislim da budućnost upravo pripada odnosima koje smo izgradili Čović i ja, odnosno politički pokret koji nas slijedi – rekao je Milorad Dodik.