Duraković: U RS-u žele legitimirati genocid “demokratskim” izborima

266

Kandidat probosanskog bloka stranaka za načelnika Općine Srebrenica i aktuelni načelnik ove općine Ćamil Duraković izjavio je da je platforma “Srebrenica 2020“, s kojom je pred Srebreničane izašao još 2012., postigla značajne rezultate u oblasti infrastrukture i otvaranja novih radnih mjesta te da je to put koji planira nastaviti i u naredne četiri godine.

Duraković ističe da je ova platforma napravljena upravo za dva izborna ciklusa te da će nastaviti raditi kao dosad s “neophodnim korekcijama koje je tokom ovog mandata uvidio“.

Osim realizacije brojnih infrastrukturnih projekata, posebno u stambenoj, komunalnoj i putnoj infrastrukturi, Duraković izdvaja izgradnju oko 100 povratničkih kuća, dviju zgrada socijalnog neprofitnog stanovanja u Potočarima od 30-ak stanova, obnovu Prve osnovne škole u Srebrenici, zatim krovova i fasada na osam zgrada u centru grada i prigradskom naselju Baratović.

Također, navodi, asfaltirano je 90 kilometara puteva na području ove općine, a podržano je i uređenje šetališta Banje Guber i projekt promocije ljekovitih voda. Neki važni infrastrukturni projekti su u toku, a to su uređenje korita Križevice, rekonstrukcija glavne saobraćajnice kroz Srebrenicu, izgradnja sportske dvorane, obdaništa i mosta na jezeru Perućac.

– Ono što je mnogo važnije su radna mjesta koje smo projicirali u programu rada te smo za 3,5 godina, kako smo i kazali, uz različite oblike saradnje s investitorima i kompanijama, kreirali oko 350 radnih mjesta u realnom sektoru, dakle ne u administraciji. Navest ću samo neke kompanije s kojima smo to napravili – Prevent, Alma Ras, Bios Visoko, Eko M, Mag Mal, Srebrenica CUBE, Food Valley – naglasio je Duraković.

Organizacijom investiciono-razvojne konferencije prošle godine, kaže Duraković, pokazano je da “možemo prije svega biti pokretač političke stabilnosti u regionu, ali i ekonomski pokretač, jer Srebrenica nije samo mjesto genocida, nego i mjesto koje ima potencijale i resurse atraktivne za investitore“.

Govoreći o mobiliziranju svih građana Srebrenice da glasaju na predstojećim izborima, Duraković ističe da je važno da svi Srebreničani koji žive u inozemstvu te prognanici ispune svoju građansku dužnost i na taj način “ne dozvole promjenu historijskog kursa našeg postojanja na ovim prostorima“.

– Svaki Srebreničanin koji je preživio genocid ili je potomak žrtve genocida mora znati da je namjera iz 90-ih bila da kao narod budemo uništeni na ovim prostorima. Tada je to bilo ubijanjem i progonom, a danas kada živimo u izrazito diskriminirajućim uslovima u RS-u, zvanične politike ovog entiteta nakon genocida žele legitimirati genocid na način što će “demokratskim” izborima konačno uzurpirati Srebrenicu i reći sada je sve legalno i legitimno nakon genocida – “Srbi su većina” – kaže Duraković.

Ističe također da svako ima pravo da se kandidira na izborima te da nema ništa protiv toga, ali smatra da je kandidat ujedinjenih partija sa srpskim predznakom za načelnika Općine Srebrenica Mladen Grujičić “nedosljedan i neozbiljan” te da je “čovjek koji negira genocid neprihvatljiva opcija za Srebrenicu, posebno za Bošnjake“.

Autor: Fena