Džaferović primio predstavnike Udruženja generala BiH

912

Član Predsjedništva BiH Džaferović je kazao da su već poduzete aktivnosti na formiranju centra za istinu i pravdu, čije će rad biti usmjeren na dokumentiranje zločina, otkrivanje počinilaca i njihovo prijavljivanje nadležnim tužilaštvima u BiH, ali u svijetu.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je predstavnike Udruženja generala BiH. Generali su ukazali na očiglednu tendenciju domaćeg pravosuđa koje, pod političkim pritiskom, pokušava uspostaviti etnički balans u procesuiranju ratnih zločina, čime se u krajnjem žele izjednačiti branioci Bosne i Hercegovine i agresori na nju.

Predstavnici Udruženja informirali su člana Predsjedništva BiH da je u ovom trenutku Tužilaštvo BiH pokrenulo više procesa protiv branilaca BiH, pripadnika Armije RBiH koja je bila jedina legalna vojska međunarodno priznate države, nego protiv pripadnika vojski koje su vršile agresiju.

Zajednički je konstatirano da su snage koje su branile Bosnu i Hercegovinu sistematski sprečavale i kažnjavale zločine u svojim redovima, dok su snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski planirale, organizirale, ohrabrivale i izvršavale zločine. Broj zločina počinjenih od strane snaga koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu neuporedivo je veći od broja zločina počinjenih od strane pojedinaca u redovima Armije Bosne i Hercegovine, te je stoga neprihvatljivo stvaranje vještačkih balansa u broju pokrenutih krivičnih postupaka i izrečenih sudskih presuda. Nije bilo balansu u činjenju, te stoga ne može biti balansa ni u procesuiranju i kažnjavanju odgovornih za ratne zločine, rečeno je.

Istaknuto je da u Bosni i Hercegovini postoje brojna naselja i gradovi koja su od agresorskih snaga sistematski granatirana, u kojima su kompletne porodice ubijane, iz kojih su ljudi odvođeni u logor, da su u tim zločinima učestvovale hiljade počinilaca, a da su procesuirani samo neki od njih. Konstatirano je da je potrebno pokrenuti širu društvenu, političku i pravnu akciju kako bi svi oni koji su počinili zločine bili izvedeni pred lice pravde.

Član Predsjedništva BiH Džaferović je kazao da su u tom smislu već poduzete aktivnosti na formiranju centra za istinu i pravdu, čije će rad biti usmjeren na dokumentiranje zločina, otkrivanje počinilaca i njihovo prijavljivanje nadležnim tužilaštvima u BiH, ali u svijetu.

Džaferović se saglasio s predstavnicima Udruženja generala BiH da je potrebno finansijski ojačati fondaciju iz koje će se finansirati odbrana svih branilaca BiH suočenih s optužbama, navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.

Izvor: Faktor