Džaferović: Sa ambasadorom Del Vechijom više nema razgovora, pokrenut ću neke procedure

582

Dan Preda se danas obratio i na konferenciji za medije a nakon sastanka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Tačnije, on se zajedno sa specijalnim izaslanikom EU-a u BiH Lars-Gunarom Wigemarkom sastao sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Na nama u BiH je, trenutno najurgentnije, da riješimo pitanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, rekao je Džaferović. On je dodao da postoje određeni problemi u vezi s odgovorima koja se tiču pitanja obrazovanja i nadležnosti u vezi s tim.

-Postoje određeni problemi u poglavlju 26. Očekujem da Vijeće ministara u narednih nekoliko dana završi taj posao i da odgovore dostavi Evropskoj komisiji – rekao je Džaferović.

Drugo specifično pitanje je funkcionisanje parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje. Džaferović je podsjetio da je funkcioniranje tog tijela problem već duže vrijeme.

-Taj odbor Evropskog parlamenta čini grupa zastupnika iz Evropskog parlamenta i naša zajednička Komisija za EU integracije. Vodi se rasprava o Poslovniku o radu. Imamo problem sa stavom zastupnika koji dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska kada je odlučivanje u pitanju – rekao je Džaferović.

Den Preda je također urgirao da se na Upitnik što prije odgovori, a u vezi s parlamentarnim odborom je poticao i građane da “šalju pisma svojim parlamentarcima”.

– Dodatna pitanja su upućena u junu 2018. Sada je januar 2019. Rekao bih da odgovore čekamo ipak predugo – rekao je Den Preda.
Džaferović je na pitanje Faktora u vezi s prisustvom hrvatskog ambasadora proslavi neustavnog “dana RS-a” u Banjoj Luci kazao kako je ambasador Ivan Del Vechio zatvorio na ružan način zatvorio sebi vrata.

– To je nepoštivanje suvereniteta BiH i ja to osuđujem. Vidim da su i u Hrvatskoj već povukli neke poteze. Šta će Hrvatska uraditi, ja to ne znam, ali znam da ću ja u Predsjedništvu pokrenuti neke diskusije i procedure. Ambasador se tim činom isključio iz svih budućih diskusija sa mnom – rekao je Džaferović.

Izvor: Faktor