Emirati i Saudijska Arabija žele podijeliti Jemen

78

Nakon što su objavili da povlaće svoje snage iz Jemena, Emirati su preko svojih pijuna u vidu paravojnih formacija tzv. Snage sigurnosnog pojasa i tzv. Snaga prijelaznog vijeća, poveli pobunu separatista u južnom Jemenu s ciljem stvaranja nezavisne države Južni Jemen. Ove paravojne formacije koje finansiraju Emirati i koje provode emiratsku agendu u avgustu su započeli sa preuzimanjem kontrole u oslobođenim gradovima širom južnog Jemena, uključujući i Aden, privremeni glavni grad. Ove trupe doživjele su tešak poraz, te su legitimne jemenske vojne snage vratile Šebvu i Ebjen, i ovih dana su došle do rubnih dijelova Adena, ali tada je emiratska avijacija intervenirala i spasila svoje paravojske od potpunog poraza. Ovo angažiranje emiratske avijecije javno su potvrdili službeni emiratski izvor.   

Posljednja dešavanja u Jemenu otkrivaju da je Saudijska Arabija, iako javno podržava legitimnu vladu jemenskog predsjednika Hadija, potajno na strani emiratskih stremljenja. Jedino neslaganje između KSA i UAE je oko detalja podjele „jemenskog kolača“.

U deset emiratskih vazdušnih udara poginulo je i ranjeno preko 300 jemenskih vojnika i civila, saopćilo je je Ministarstvo odbrane Jemena.

Ovo je prvi put da su emiratske snage otvoreno napale legitimne jemenske vojne snage. No, kako najavljuju upućeni, ovo bi mogla biti tek najava eskalacije sukoba. Jemenski analitičar Nebil el-Bukejri kaže da je ovo što se trenutno dešava veliki preokret u jemenskom ratu, preokret čija najznačajnija karakteristika je što Emirati postaju otvoreni neprijatelj jemenskog naroda i stremljenja većine. On ističe kako Emirati nemaju mnogo mogućnosti na raspolaganju i zato su primorani da koriste svoju avijaciju kako bi pomogli pobunjenim milicijama koje su im odane.

Jemenski politički analitičar Halil Kaid el-Mulejki trenutna dešavanja u Jemenu opisuje kao rat milicija koje se bore za interese strane države i radi njenih interesa nastoje srušiti državne institucije ili ih uzurpirati i staviti u službu agendi stranih država, među kojima ističe Iran i Emirate.

Uloga Saudijske Arabije

Razvoj događaja u Jemenu u mnogome zavisi od Saudijske Arabije i njenih reakcija. Jemenski novinar Abdullah Devbla kaže kako Saudijska Arabija pokazuje nezadovoljstvo postupcima Emirata, ali smatra da je saudijska reakcika i suviše mlaka. „Saudijska Arabija bi mogla zaustaviti djelovanje emiratske avijacije, da to želi; i mogla bi spriječiti Emirate da pomažu pobunjene milicije, i time omogućiti Nacionalnoj vosjci Jemena da povrati kontrolu legitimnih vlasti nad oslobođenim gradovima, kao što bi mogla pomoći Nacionalnoj vojsci da oslobodi Sanu.“

Jemenski novinar Fehd Sultan, smatra da i Emirati i Saudijska Arabija žele da podijele Jemen. „Saudijska Aarbija želi da kontrolira pokrajine Hadramevt, Mehru i Šebvu, te da ima određeni utjecaj u Adenu, dok bi Emiratima prepustili kontrolu nad Sukatrom, te lukama Aden, Meha i Havha.“

On smatra da je razlog trenutne eskalacije sukoba između Nacionalne vojske i milicija odanih Emiratima, to što Emirati nisu zadovoljni saudijskom podjelom utjecaja u Jemenu. Emirati žele da podijele Jemen na dvije nezavisne države i da od Južnog Jemena naprave sičušnu državu koja će biti potpuno zavisna od Emirata, kao što su uspostavili državu Južna Somalija, koja nije međunarodno priznata, čija vlada je u potpunosti pod kontrolom Emirata.