Erdogan: S. Arabija mora dokazati da je Khashoggi napustio konzulat

1335

Zvaničnici Saudijske Arabije moraju dokazati da je novinar Jamal Khashoggi, koji se vodi kao nestao od prošle sedmice, napustio konzulat u Istanbulu, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

„Moramo napraviti iskorak u ovoj istrazi što je prije moguće. Zvaničnici konzulata ne mogu se izuzeti od odgovornosti jednostavno govoreći napustio je konzulat“, rekao je Erdogan na konferenciji za štampu u Budimpešti.

Erdogan je ranije izjavio je da se nada pozitivnom ishodu istrage o nestalom saudijskom disidentu, piscu i novinaru Jamalu Khashoggiju, mada svjetski mediji javljaju da postoji mogućnost da je ubijen nakon što je ušao u zgradu saudijskog konzulata u Istanbulu.

Erdogan je objavio da nadležni organi pregledaju snimke sa nadzornih kamera koje pokrivaju ulaz u konzulat i provjeravaju avionske letove nakon Khashoggijevog nestanka u utorak.

Kritičar saudijskih vlasti
„Pratim događaje. Kakav god bio ishod, informisat ćemo svijet o rezultatima zvanične istrage“, rekao je turski predsjednik, koji je dodao:

„Nadam se da se nećemo suočiti sa situacijom kakvu ne želimo. Još uvijek se nadam. Za nas je vrlo uznemirujuće što se ovo desilo u našoj zemlji“.

Turski izvori rekli su Reutersu da vjeruju da je Khashoggi ubijen u konzulatu, opisujući čin „ubistvom sa predumišljajem“.

Khashoggi, vodeći kritičar saudijskog programa reformi pod vodstvom krunisanog princa Mohammeda bin Salmana, više od godinu je živio u samoproglašenom egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Khashoggi je u konzulat došao u utorak kako bi završio papirologiju uoči vjenčanja sa vjerenicom, koja je identifikovana samo kao Hatice A., državljanka Turske.

Izvor: Al Jazeera