Hrvatski državljanin osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog nacističkog pozdrava u Bleiburgu

239

Hrvatski državljanin osuđen je na sudu u Klagenfurtu na 18 mjeseci zatvora, od čega dva bezuslovno, zato što je na ovogodišnjoj komemoraciji u Bleiburgu digao ruku u tzv. pozdrav Hitleru. Po završetku događaja, kad su sudionici krenuli prema autobusima, optuženi se okrenuo i pred austrijskom policajkom digao ruku u nacistički pozdrav.

Na sudu se muškarac pravdao time da je pretjerao s alkoholom, što je pokazao alkotest koji je izmjerio čak tri promila alkohola, prenosi Večernji list.

“Htio sam biti u centru pažnje i provocirati. Nisam razmišljao normalno”, prenose njegove riječi.

Dodao je kako bi se u Hrvatskoj pozdrav Hitlerune bi shvaćen tako ozbiljno“, ali da je svejedno “velika, velika glupost”.

Izvinuo se policiji i ostalima koje je povrijedio tim činom. 48-godišnjak, koji je u pritvoru od maja, neprestano je ponavljao kako nije bio svjestan posljedica svog ponašanja

Njegov advokat Günther Clementschitsch branio je klijenta kazavši kako je ovaj došao na komemoraciju kako bi izašao iz kolotečine i monotonije.

Njegov čin nije politički motiviran, već izazvan frustracijom, no da ga to ne abolira od odgovornosti.

Za državnog tužioca postupak hrvatskog državljanina bio je namjerna provokacija austrijskih organa, dok mu je olakšavajuća okolnost je ta što je priznao djelo.

Sudac Gernot Kugi smatra da je presudom zadovoljen i preventivni element jer “komemoracija u Bleiburgu ima veliku vidljivost”.