I Kosovo dobija Republiku Srpsku : Baiden naredio Prištini da prihvati formiranje zajednice opština sa srpskom većinom

828

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden poručio je danas u Prištini da će američki narod nastaviti da podržava Kosovo, ali da njegove vlasti moraju i dalje raditi na ispunjavanju uslova iz Briselskog sporazuma, kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom i formiranje zajednice opština sa srpskom većinom, kao i da moraju usvojiti sporazum o granici sa Crnom Gorom.

Biden se nakon susreta sa kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem, zajedno sa njim obratio medijima, naglasivši da je uspeh Kosova, delimično uspeh i njegove zemlje, javlja Anadolu Agency.

Američki potpredsednik je kazao da je zadovoljan napretkom koji je na Kosovu postignut od njegove poslednje posete 2009. godine. Biden je kazao da je na Kosovo došao kako bi sa porodicom učestovao na ceremoniji imenovanja puta po njegovom pokojnom sinu, te da je ponosan roditelj jer mu je sin bio bolji od njega.

Biden je istakao da je na Kosovu i kako bi zvaničnicima te zemlje prenio poruku kako će SAD nastaviti da bude uz Kosovo.

“Kada sam bio ovde poslednji put, rekao sam da vaša demokratija podstiče stabilnost regiona“, kazao je i naglasio da za nezavisno Kosovo nema puta nazad, te da je svestan da su trebale biti donete i neke teške odluke kako bi se išlo napred.

Biden je pohvalio kosovskog predsednika što je ispoštovao srpske žrtve ubijene 1999. godine kod Lipljana, kao i decu ubijenu u Goraždevcu 2003. godine.

Američki potpredsednik je istakao da je na sastanku sa premijerom Isom Mustafom i predsednikom Thacijem razgovarano o neophodnosti nastavka dijaloga sa Srbijom kako bi se normalizovali odnosi dve zemlje, kao i o neophodnosti ratifikacije sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Šta donosi zajednica srpskih opština – koordinator tima za zajednicu srpskih opština na Kosovu Ljubomir Marić

Kosovo_1468_0_0_468X10000

“Status zajednice srpskih opština biće istorijski dokument. U pripremi nacrta koristili smo elemente različitih modela evropskih regiona, a Јužni Tirol nam je najviše privukao pažnju. Nismo ga preslikali, ali može se reći da mu je ova zajednica bliska”, istakao je Marić.

Komentarišući nagađanja da će zajednica srpskih opština biti nova Republika Srpska, Marić je za “Večernje novosti” rekao da će ova zajednica na Kosovu biti nešto novo i jedinstveno i da ne želi da je vezuje ni za udruženja, ni za Republiku Srpsku, niti za postojeće evropske modele.

“To je cjelina, koju će priznati Beograd, Priština i međunarodna zajednica”, dodao je Marić, navodeći da je srpska strana spremna za razgovore s Prištinom, ali da još nema adekvatnog sagovornika, jer formiranje vlasti u Prištini još nije dovršeno.

Prema njegovim riječima, zajednica srpskih opština će u svom sastavu imati četiri opštine na sjeveru Kosova i šest južno od Ibra, a u planu je osnivanje još dvije – Gore i Prilužja.

“Zajednica srpskih opština će ukinuti razdvajanje Srba na one severno i južno od Ibra”, naglasio je Marić.