Iranska pokrajina poslala 35.000 boraca u Siriju

826

Piše: Abdullah Nasup

Jedan od vojnih komandanata Iranske revolucionarne grade izjavio je u ponedjeljak kako je pokrajina Mazandaran poslala 35.000 boraca u Siriju pod izlikom odbrane šiijskih svetinja.

Na konferenciji za medije, koju je organiziralo Ministarstvo odbrane, brigadni general Mohammad Hossein Babaei, odao je priznanje za žrtve koje je ta pokrajina podnijela za „iransku revoluciju”, prenosi arapski portal Baladi News. General je naglasio kakao su mladi stanovnici pokrajine spremni da se žrtvuju „za vrhovnog vođu i revoluciju. A tokom tri godine bili su učinkovito prisutni u Siriji.“

Tokom svog vojnog angažmana u sirijskom ratu, Iran je pretrpio ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici, uključujući i veliki broj oficira različitih činova. Prema informacijama iz službenih iranskih izvora, najmanje 15 iranskih generala je ubijeno u Siriji od februara 2013. godine do danas. Brigadni general Husein Hamdani, koji je bio komandanat snaga Iranske revolucionarne garde u Siriji, najviše je rangirani iranski oficir koji je poginuo u Siriji.

Set vojnih sporazuma potpisan je između Damaska ​​i Teherana u augustu prošle godine.

Iranske novinske agencije izvijestile da su ministar odbrane Sirije, Ali Abdullah Ayub, i iranski, Amir Hatami, potpisali sporazum o vojnoj i odbrambenoj saradnji između dvije zemalja. Prema novinskoj agenciji „Tesnim”, Hatami je rekao da sporazum ima za cilj „ojačati odbrambenu infrastrukturu u Siriji, koja je glavni jamac mira i njegovog očuvanja.”

Hatami je dodao da će sporazum o vojno-odbrambenoj saradnji dopustiti nastavak „prisutnosti i djelovanja” Irana u Siriji.

Vojno-sigurnosni stručnjak Abdul-Karim Ahmed, egipatski general u penziji, smatra da ti vojni sporazumi imaju za cilj da ojačaju prisutnost Iranske revolucionarne garde u Siriji i da tom prisustvu daju legitimitet, čime iranski režm želi izbjeći kritike međunarodnih faktora i zahtjeve da IRG prestane s uplitanjem u unutrašnja pitanja u zemljama regije.

U razgovoru za list Almashareq egipatski analitičar je istakao da sporazum o „odbrani” „uključuje, bez sumnje, uspostavljanje iranskih vojnih baza sa platformama za lansiranje raketa kratkog i dugog dometa i vazduhoplovne baze, a to su iranski alati za zastrašivanja zemalja u regiji.“