Iranski portali: Mi imamo drugu Ašuru u Siriji gdje branimo mezar Sejjide Zejneb

212

Gornjom rečenicom je iranska web stranica ”mashreghnews.ir” opisala trenutna događanja u Siriji, aludirajući na sudjelovanje pripadnika Revolucionarne garde u ratu u Siriji u toku više od četiri godine.

Na stranici je potvrđeno da je više od 15 boraca iz iranske Revolucionarne garde ubijeno u posljednjih nekoliko dana u kojima šije na svoj način obilježavaju dane Ašure, naglašavajući da su oni ubijeni u toku odbrane mezara Sejjide Zejneb u Damasku. Misli se na Zejneb bint Alij ibn Ebi Talib. Ona je sestra Huseina r.a. i bila je sa njim zajedno na Kerbeli i svjedok je mučkog ubistva i zločina nad Poslanikovom s.a.v.s. porodicom od strane iračkih šija koji su nagovorili Huseina da dođe u Kufu da ga priznaju za halifu. Članovi Huseinove porodice i rodbine, među kojima je bila i Zejneb, nakon ubistva Huseina r.a., odvedeni su u Kufu a zatim u Šam gdje se nalazio emevijski halifa Jezid ibn Muavija.

Zejneb r.a. je živjela i umrla u Šamu, 15. redžeba, 62 ili 65 godine po Hidžri i ukopana je u Damasku. Šije vjeruju da je Zejneb bezgriješna osoba i zbog njene uloge na Kerbeli, svake godine obilježavaju dan njenog preseljenja na Ahiret,  a njen mezar su uzeli za svetište.

Navodi se također da su ”ovih dana pokrenute opsežne operacije od strane skupina koje naoružava Saudijska Arabija (aludiraju na sirijske oslobodioce), u Aleppu, Hami i Damasku, nakon čega su iranske snage ušle na to područje kako bi zaštitili mezar Sejjide Zejneb.”

POGINULI PRIPADNICI IRANSKE REVOLUCIONARNE GARDE, UKLJUČUJUĆI DVA GENERALA I BIVŠEG TJELOHRANITELJA BIVŠEG PREDSJEDNIKA IRANA MAHMUDA AHMADINEDŽADA

CSEc7DdUcAAmN1b