Islamski profesori trebaju upozoravati muslimane na devijantne pojave, a ne promovirati ih

4336

Piše: Redakcija

Nakon što je ”Saff” reagirao na objavljivanje vijesti o promociji knjige kontroverzne Amine Wadud, sa još kontroverznijim naslovom ”Kur'an i žene – ponovljeno čitanje svetog teksta iz ženske perspektive”, administracija zvaničnog portala Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini, uklonila je tu vijest i na taj način poručila da zvanična Islamska zajednica ne daje svoju podršku takvim projektima.

Iskreno se nadamo da IZ-e u Bosni i Hercegovini i njene institucije, u koje spada i Rijasetov portal, ni na koji način neće davati podršku problematičnim promocijama i aktivnostima, pa ni kroz učestvovanje istaknutih profesora sa Fakulteta islamskih nauka, poput akademika Enesa Karića, na takvim skupovima. Autorima nakaradnih ideja i shvatanja, kakve su one Amine Wadud o islamu, ne treba bolja i veća podrška od te da knjige sa takvim sadržajem promoviraju profesori islamskih nauka s referencama i intelektulno-naučnim kapacitetom kakav je dr. Enes Karić.

Vjerski intelektulaci i ulema trebaju da upozoravaju muslimane, u ovom slučaju Bošnjake, koje predvode, na takve ideje i pojave i da svojim stručnim savjetima, mišljenjima, tekstovima, kao što je uradio upravo dr. Enese Karić u pogledu šiitskog prozelitizma i njihovog otvorenog i drskog ataka na Kur'an i njegovu autentičnost, razotkrivaju njihove zablude i nečasne namjere, a ne da ih na bilo koji način afirmiraju i podržavaju.

Zaboga, zar su morala proći tolika stoljeća i kroz ta stoljeća prodefilirati plejade vrsnih islamskih učenjaka, od ashaba i ashabijki pa do naših dana, da tek danas, u 21. stoljeću, dočekamo pojavu Amine Vedud, koja je, kako reče dr. Enes Karić na promociji ”otkrila da je Kur'an osloboditelj čovječanstva, pa time i žena”?! Je li moguće da ni Hatidža, r.a., ni Aiša, r.a., kao najveći fakih i učenjak islamskog ummeta, ni Fatima, r.a., ni druge ashabijke, tabiinke i muslimanke učenjaci iz svih generacija, za šta bi nam, da ih samo pobrojimo, trebali tomovi knjiga poput onih koje je napisao Ibn Hadžer el-Askalani i drugi, nisu razumjele i u potpunosti shvatile da je Kur'an istinski osloboditelj čovječanstva i da savremenim muslimankama nisu dovoljna i dostatna njihova shvatanja i interpretacije, ali, Boga mi, i primjena, svetog teksta, pa je morao doći neko poput Amine Wadud da im konačno ”otvori” oči i kaže kako je konačno došlo vrijeme da muslimanke uzmu stvar u svoje ruke, da svoju ”jednakopravnost” koju im garantira Kur'an (na osnovu nakaradne i bogohulne interpretacije Amine Vedud) dokazuju time što će zajedno s muškarcima, rame uz rame, čvrsto zbijeni u saffovima, klanjati namaz i što će ući u mihrabe da predvode namaz muškarcima i popeti se na minbere da iz sveg glasa, da čuju oni na Zapadu, a posebno oni na neemancipiranom Istoku, govore o ”emancipaciji” žene muslimanke.  Gluho i daleko bilo!