Iz povijesti islama: Dogodilo se 9. i 10. ramazana

1761
treba li promijeniti ime nakon primanja islama

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Poštovani čitaoci, dragi postači!

Želeći da vam uljepšamo ovaj mubarek mjesec ramazan i da vam njegove noći i dani budu ispunjeni što korisnijim sadržajima, odlučili smo da vas upoznamo sa bogatom ramazanskom poviješću, prije svega islamskom ramazanskom poviješću, ali i poslaničkom poviješću općenito, tako što ćemo svakodnevno na našem portalu objavljivati najvažnije događaje koji su se desili u ramazanskim danima kroz povijest.
Naravno, najznačajniji ramazanski događaj, općenito, svakako je objavljivanje Kur'ana, pa je logično da to prvo i spomenemo. U mjesecu ramazanu Muhammed, a.s., poslat je kao posljednji Allahov poslanik, kada mu je došao melek Džibril, a.s., dok je on boravio u pećini na brdu Hira i objavio mu pet prvih ajeta sure El-Alek:
1. Čitaj, u ime Gospodara tvoga Koji stvara,
2. stvara čovjeka od ugruška!
3. Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj,
4. Koji poučava peru,
5. Koji čovjeka poučava onome što ne zna.”
Potvrđuje to i 185. ajet iz sure El-Bekara: “U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravog puta i razlikovanje dobra od zla.”

9. ramazana
1. Osvojena Sicilija
Esed ibn Furat je bio kadija u Africi kada ga je namjesnik Afrike Zijadetullah imenovao komandantom vojske koja je imala zadatak da osvoji Siciliju. Esed ibn Furat je sa svojih 10.000 mudžahida, 9. ramazana 212. h.g., nakon žestoke bitke sa krstašima koji su pred muslimane izveli 150.000 vojnika, uspio osvojiti Siciliju. Imam Zehebi je u svom djelu ”Sijer el-‘alam en-nubela”, o Esedu ibn Furatu, napisao: ”Esed ibn Furat nije bio samo istaknuti alim, već i neustrašivi borac i komandant. Suprotstavila mu se kršćanska vojska koja je brojala 150.000 vojnika i on ju je porazio.” Jedan od učesnika bitke je pričao: ”Vidio sam Eseda ibn Furata prilikom osvajanja Sicilije. U ruci je držao zastavu, učio je suru Ja-sin a zatim je navalio na mnogobrojnog neprijatelja. Teško je ranjen prilikom opsjedanja Sarakuze, toliko da mu se krv slijevala niz zastavu koju je držao u ruci, i usljed zadobijenih rana je preselio kao šehid.” (Sijer, X/228.)
2. Osvojena Sevilja i Toledo
Devetog ramazana 93. H,.g., (18.06. 712. godine po Isau a.s.) Musa ibn Nusajr je nastavio sa osvajanjem Španije osvojivši još dva grada: Sevilju i Toledo.

10. ramazana
1. Umrla Muhammedova, s.a.v.s., supruga Hatidža bint Huvejlid, r.a.
Desetog ramazana, desete godine po poslanstvu (620. godine po Isau, a.s.) na bolji svijet preselila je Poslanikova, s.a.v.s., supruga Hatidža, r.a. Ona je prva povjerovala u njegovo poslanstvo i bila mu najveća podrška do kraja svoga života. Ona je umrla u istoj godini kad i Poslanikov amidža Ebu Talib, i ta godina je u povijesti islama poznata kao ”godina tuge”.
2. Ubijen vezir Nizamu-l-Mulk
Desetog ramazana ubijen 485. h.g. (13. 10. 1092. godine po Isau, a.s.) ubijen je Nizamu-l-Mulk Ebu Hasan Ali ibn Ishak, koji je bio vezir kod sultana Alep Arslana a zatim kod njegovog sina Melik Šaha, oko 30 godina. Bio je istaknuti alim koji je ostao upamćen po izgradnji medresa i škola u gradovima koje su muslimani osvojili.
3. Egipatsko-izraelski rat
Desetog ramazana (6. oktobra) 1973. godine, egipatska vojska uspjela je preći Sueski kanal i povratiti Sinajski poluotok iz ruku izraelskog okupatora. U iznenadnoj akciji egipatske oružane snage uspjele su preći Sueski kanala i uništiti utvrđenje koje je bilo poznato kao ”Bar Lev linija”. U toj akciji poginula su 64 egipatska vojnika, a 420 ih je ranjeno. Uništeno im je 17 tenkova, 26 oklopnjaka i pogođeno 11 borbenih aviona.
Na izraelskoj strani poginulo je 2.838 vojnika, 2.800 je ranjeno, a 508 je što zarobljeno, što nestalo. Egipatska armija je uništila 840 tenkova, 400 oklopnih vozila i 109 borbenih aviona i helikoptera, te jedan ratni brod.
Rat je službeno završen 26.10.1973. godine UN-ovom rezolucijom o prekidu vatre.