IZ u BiH, Saff, Demus i Akos najavili početak zajedničke manifestacije „Ramazan u Bosni“

144

U haremu obnovljene Careve džamije u Sarajevu održana je konferencija za medije, koju je povodom najave početka i sadržaja manifestacije ” Ramazan u Bosni” organizirao Rijaset Islamske zajednice preko svojih uprava za vjerske, te vanjske poslove i dijasporu. Istaknuto je da se radi o projektu koji predstavlja novi iskorak Islamske zajednice u pogledu prezentovanja povijesnih i kulturnih dragocjenosti ramazana u Bosni i Hercegovini.

Konferenciju je otvorio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e mr. Nusret ef. Abdibegović koji je naznačio ciljeve i očekivanja od višednevnog vjerskog i kulturnog programa koji Islamska zajednica u čast mjeseca ramazana organizuje po prvi put.

”Manifestacija podrazumijeva novi pristup Islamske zajednice prema vjernicima i građanima, a to je volonterski način uključivanja svih onih koji mogu dati svoj obol unutar džemata i medžlisa. Bosna i Hercegovina ima narode koji su vrijedni kulturnog sjećanja i pamćenja. Tamo gdje nema kulture, vlada nekultura. Želimo da kultura uzme svoje mjesto unutar našeg grada, porodica i svih ustanova i institucija”, naglasio je ef. Abdibegović.

Izrazio je zahvalnost brojnim subjektima koji su podržali organizaciju manifestacije ”Ramazan u Bosni”, ali i brojnim učesnicima, mektebima, džematima i nevladinim organizacijama koji će zajedno, svojim dodatnim naporom i radom obogatiti ovogodišnji program

”Ne sumnjam da će naši učesnici predavanjima i govorima zadovoljiti različita očekivanja posjetilaca. Posljednja trećina ramazana zahtjeva budnost svakog pojedinačno, pa primjećujete da su mnoge ustanove i pojedinci pomogli ovaj projekat. Nadamo se da ćemo i dalje surađivati s onima koji mogu pružiti dodatni impuls i snagu u organizaciji i zbližavajnu ljudi”, zaključio je Abdibegović.

O posebnom segmentu programa koji za cilj ima iskazivanje podrške i zahvalnosti povratničkim džematima, posebno onima koji se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine gdje je počinjen genocid govorila je mr. Medina Mehmedović Mulalić, u ime Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ-e. Ona je najavila učešće mladih iz Istočne Hercegovine, Podrinja i Ključa:

”Predviđeno je da nas na početku programa prigodnim sadržajima, u iftar svako večer uvedu djeca sarajevskih i drugih mekteba iz Bosne i Hercegovine. Nakon iftara, u drugom dijelu programa koji će počinjati sat prije teravih-namaza, predstavit će nam se istaknuti alimi koji će poslati ramazanske i predbajramske poruke, ali i drugi istaknuti kulturni i javni radnici. Posebnu pažnju ukazali smo musafirima iz povratničkih džemata, čime im izražavamo zahvalnost i priliku da dožive dio ovdašnje ramazanske atmosfere. S nama će se družiti mladi iz Istočne Hercegovine, te polaznici mekteba iz Ključa. Nadamo se da će naredne godine manifestacija biti proširena, uz učešće mnogih drugih povratničkih medžlisa i džemata”, rekla je mr. Medina Mehmedović Mulalić.

Islamska zajednica ovaj projekat realizuje u saradnji s četiri nevladine organizacije: Akos, Demus, Saff i Svitanje. O prirodi ove saradnje govorio je dr. Adem Zalihić, u ime Udruženja građana ”Demus” iz Sarajeva:

”Naš cilj je da nadolazeće generacije s ponosom gledaju na svoju kulturu i njenu sposobnost organiziranja života dostojnog čovjeka. Smatramo da je sasvim prirodno da muslimani u Bosni i Hercegovini posvete pažnju svojoj tradiciji, njegujući univerzalne vrijednosti kulture življenja, koje su Bošnjaci kroz historiju praktikovali oslanjajući se na svoju vjeru. To je ključni faktor koji je ove nevladine organizacije povezao s Islamskom zajednicom. Čast nam je i ponos biti dio projekta ‘Ramazan u Bosni’ koji realizujemo u saradnji s krovnom institucijom Bošnjaka muslimana”, istaknuo je dr. Zalihić.

Manifestacija ”Ramazan u Bosni” bit će otvorena u nedjelju 12. jula s početkom u 21:30 sati, na platou ispred Čaršijske džamije u najužem jezgru Sarajeva, uz prisustvo reisu-l-uleme Islamske zajednice Huseina ef. Kavazovića, Predsjednika Predsjedništva vjerskih poslova republike Turske prof. dr. Mehmeta Gormeza, zatim direktora uprava i rukovodilaca službi Rijaseta islamske zajednice, te brojnih drugih zvanica. Svečanom otvorenju prethodit će program polaznika mektebske nastave iz džemata Ugorsko, Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, te zajednički iftar za musafire i učesnike manifestacije.

Programi manifestacije ”Ramazan u Bosni” održavat će se do kraja ramazana, a podrazumijevaju predavanja istaknutih alima, profesora i zvaničnika Islamske zajednice, izvođenje ilahija i kasida, poetskih i dramskih recitacija, te posebne programe polaznika mektebske nastave.