Izrael namjerava odvojiti Jerusalem od Palestine

729

Vlasti Izraela spremaju rušenje naselja u regiji Khan al-Ahmar koju naseljavaju palestinski beduini, a cilj projekta je odvojiti okupirani Istočni Jerusalem od ostatka palestinskih regija i spojiti ilegalno izgrađena jevrejska naselja koja se pružaju od Tel Aviva do Erihe, javlja Anadolu Agency (AA).

Izrael već godinama provodi plan zauzimanja Zapadne obale koji se ogleda u kontinuiranom progonu Palestinaca i izgradnji ilegalnih naselja za jevrejske doseljenike na toj zemlji.

Izgradnja jevrejskih naselja ilegalno je započeta neposredno nakon Šestodnevnog rata 1967. godine kada je Izrael okupirao Zapadnu obalu.

Trenutno na Zapadnoj obali postoji blizu 250 ilegalnih jevrejskih naselja u kojima živi blizu 400.000 doseljenika.

Vlasti Izraela sada su usredotočene na plan izgradnje ilegalnog jevrejskog naselja u palestinskoj regiji Khan al-Ahmar.

Riječ je o naselju sa 190 stanovnika i strateški važnom području koje naseljava palestinska beduinska zajednica koju su izraelske snage 1953. godine protjerale iz pustinjske regije Negev.

Također, to područje leži pojasu od Istočnog Jerusalema do Mrtvog mora na kojem Izrael planira planira progon palestinskih elemenata i gradnju doseljeničkog naselja površine 12.000 dunuma, u projektu nazvanog E1.

Projekt izgradnje jevrejskog naselja na području Khan al-Ahmara izraelske vlasti su odobrile još 1999. godine, ali zbog velikih pritisaka međunarodne zajednice nisu ga i implementirale.

Realizacijom tog projekta, Izrael će kopneno u velikoj mjeri odvojiti Istočni Jerusalem od ostatka palestinske teritorije, a ujedno će i spojiti tri velika ilegalna naselja jevrejskih doseljenika na Zapadnoj obali Ma'ale Adumim, Mishor Adumim i Kfar Adumim.

Izraelski sud pravde u maju je naredio rušenje škole u Khan al-Ahmaru u kojoj je nastavu pohađalo 170 učenika iz tog i susjednih palestinskih regija.

Nedavno je i izraelska vojska tu regiju proglasila vojnom zonom i indirektno najavila skoro rušenje palestinskih kuća.

Glasnogovornica Komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava Liz Throssell u utorak je u Ženevi izjavila da je duboko zabrinuta zbog izraelskih priprema za rušenje Khan al-Ahmara kojeg naseljava beduinska zajednica.

Jučer je i Evropska unija pozvala vlasti Izraela da odustanu od tog projekta.

Uprkos svim kritikama, izraelska policija i buldožeri su jučer stigli u Khan al-Ahmar da ruše beduinske objekte, ali su naišli na otpor lokalnog stanovništva i Palestinaca iz susjednih regija.

Najmanje četvorica palestinskih demonstranata su ranjena, a 31 je pretučen tokom naguravanja s izraelskom policijom.

U narednim danima se očekuje da Izrael pošalje znatno jače snage i sruši to palestinsko naselje.

Zato su palestinski mještani počeli danonoćno dežurati oko naselja kako bi spriječili ulazak izraelskih buldožera u naselje.

Glasnogovornik Vijeća za borbu protiv izgradnji zida razdvajanja i jevrejskih naselja Abdullah Abu Tahme kazao je kako je jasno da je Izrael odlučan u nakani da protjera Palestince i sruši njihovu imovinu u Khan al-Ahmaru.

On je pozvao Palestince da se pridruže stražama u Khan al-Ahmaru i podrže mještane u borbi za njihovu zemlju.

U Khan al-Ahmar je doputovao i predsjednik Vijeća za borbu protiv izgradnje zida razdvajanja i jevrejskih naselja Velid Assaf koji je upozorio da Izrael planira srušiti 46 palestinskih naselja kako bi rascjepkali Zapadnu obalu i od nje odvojili Jerusalem.

“Nastavit ćemo čuvati Khan al-Ahmar. Izrael čini velike zločine rušenjem naselja i progonom Palestinaca. Zloupotrebljava američku pristrasnost i izbjegava odgovarati za to“, poručio je Assaf.

Lokalno beduinsko stanovništvo u strahu čeka nove izraelske udare, a riječ je o siromašnoj populaciji koja nema gdje, ni od čega graditi nove kuće.

“Dežuramo i spremni smo braniti svoje kuće. Naše žene i djeca se boje. Aktivisti koji dolaze nam daju podstreka u borbi. Nismo sami, očuvat ćemo naše prisustvo na kapijama palestinskog glavnog grada Jerusalema“, kazao je mještanin Faysal ed-Dahuk.

Uspjeh palestinskog otpora naspram izraelske okupacije uveliko ovisi o reakciji i odgovoru međunarodne zajednice na izraelsku politiku.