Izraelski analitičar: Netanyahu normalizra odnose s arapskim zemljama, ali ne namjerava pregovarati sa Palestincima

706

Piše: Abdullah Nasup

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ulaže mnogo napora da proširi sfere normalizacije odnosa između Izraela i arapskih zemalja. Ne samo da nastoji postići političku normalizaciju, nego revno radi na normalizaciji odnosa u oblasti sigurnosti i ekonomskih odnosa, ali i sporta, piše izraelski analitičar Zvi Bar’el u listu Haaretz.

„Izraelska politika ulaže velike napore kako bi se nastavila normalizacija odnosa sa arapskim zemljama, ali to ne znači da ima namjeru da poboljšava odnose sa arapskim susjedima“, piše Bar’el i dodaje „Javno izazvana napetost Izraela sa Jordanom zbog Al-Akse i dalje je prisutna i rastuća dok, s druge strane, Jordan otkazuje izraelskim zemljoradnicima iznajmljivanje zemlje u Vadi-Arabi.“

Kada je u pitanju Egipat, Zvi Bar’el ističe kako su izraelsko-egipatski odnosi odlični. „Sisi je postao naš brat“, pohvalio se izraelski analitičar. „A što se tiče Saudijske Arabije, to je jedna nova zemlja čiji će se lideri uskoro rukovati sa Netanyahuom“, optimistično najavljuje.

Zvi Bar’el je podsjetio i kako je režim Bešara Asada uložio veliki trud u pronalasku leševa trojice izraelskih vojnika koji su nestali u borbama u Libanu 1982., ali je ipak Asadov režim dobio pljusku od Donalda Trumpa, kada je ovaj objavio da priznaje izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni.

Naročito je bitno istaći da izraelski analitičar smatra kako „Netanyahu, iako intenzivno radi na normalizaciji odnosa između Izraela i arapskih zemalja, nema namjeru da nastavi pregovore sa Palestincima. Štaviše, Netanyahu najavljuje da će u nekim dijelovima Zapadne obale nametnuti izraelsko zakonodavstvo, dok u Gazi pregovara sa Hamasom preko katarskog novca da bi ostvario privremeno primirje.

Na kraju valja podsjetiti da Izrael održava neki oblik veza sa većinom arapskih zemalja. Sa Egiptom i Jordanom ima potpisan mirovni sporazum koji uključuje punu diplomatsku normalizaciju, sa Saudijskom Arabijom i drugim zaljevskim zemljama tijesno sarađuje u sigurnosnom sektoru, a sa Tunisom i Marokom postoji saradnja u oblasti turizma.