Kad se SBB bori protiv nepotizma: Macronov zakon piše član “budžetske porodice” Arnaut

287

Političar koji u državne institucije zaposli člana svoje porodice, mogao bi dobiti zatvorsku kaznu u trajanju do tri godine ili novčanu kaznu u iznosu od 45.000 eura. Propisano je ovo novim Zakonom o moralnosti političkog života koji je usvojen u francuskom parlamentu.

S obzirom na pozitivne reakcije izazvane njegovim usvajanjem, nije se trebalo dugo čekati da se i političke stranke u BiH deklarativno, uoči samih izbora, založe za usvajanje sličnog zakonskog rješenja u našoj zemlji. Prvi se javio SBB, saopćivši javnosti kako predlažu da se “Macronov zakon” hitno usvoji i u BiH.

– SBB je zadužio Pravni savjet stranke i Damira Arnauta da izradi nacrt zakona koji će biti dio izborne platforme SBB-a – saopćeno je iz te stranke.

Prije nego što Pravni savjet SBB-a i zastupnik te stranke u Parlamentu BiH Damir Arnaut izrade nacrt tog zakona, poželjno bi bilo da, u znak dobre volje, vlastitim primjerima dokažu ozbiljnost i iskrenost svojih namjera.

Tako bi se, primjera radi, sa pozicije stručne saradnice za odnose sa javnošću na Međunarodnom aerodromu Sarajevo trebala povući Sanja Bagarić, supruga Damira Arnauta koja je na to mjesto zaposlena nakon što je na direktorsku poziciju zasjeo SBB-ov Armin Kajmaković. Svaki epilog drugačiji od ovog sugerirao bi da je novi SBB-ov prijedlog zapravo jeftini predizborni trik.

Da je “Macronov zakon” ranije zaživio u BiH, neupitno je da bi i Arnautova karijera imala mnogo drugačiji tok.

Državni budžet omiljeni je izvor finansiranja porodice Arnaut. Njegov otac Boriša Arnaut svojevremeno je obnašao dužnost pomoćnika ministra unutrašnjih poslova BiH, šefa Odsjeka za vizno-pasoške poslove u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, a zatim i ambasadora naše zemlje u Srbiji.

Damirova majka Mirsada radila je kao prvi sekretar u Ambasadi BiH u Washingtonu, a stric Srđan Arnaut bio je dugogodišnji sekretar u Predsjedništvu BiH, šef Kabineta ministra civilnih poslova Safeta Halilovića te zamjenik ministra pravde BiH. Tako se i mlađi Arnaut dokopao budžeta, čije blagodati godinama ljubomorno čuva.

Arnauti su jedna od rijetkih porodica na svijetu, vjerovatno i jedina, koja je istovremeno imala dvojicu ambasadora – oca Borišu u Srbiji i sina Damira u Australiji.

Prijedlog zakonskog rješenja kojim se ograničava mogućnost političarima da zapošljavaju članove porodice još davno je u proceduru uputio zastupnik u Parlamentu FBiH Dennis Gratz. SBB je, suprotno današnjim deklarativnim težnjama, taj prijedlog ignorirao.

S obzirom da nas do izbora dijeli tek nešto više od mjesec i po dana, a da rejting te stranke među glasačima nije baš na zavidnom nivou, iz SBB-a se trude na sve načine popraviti postojeće stanje. Etički opravdan zakon protiv nepotizma bio bi dobar korak u tom smjeru, pa se očekuju prvi potezi njegovih autora i barem jedan član porodice Arnaut manje na budžetu.

Izvor: Faktor