Kako su muslimani u Sarajevu prije 200 godina spasili Jevreje od sigurne smrti

213

U sarajevskoj Gazi Husrev-begova biblioteci danas se održava konferencija “Suživot Jevreja i muslimana u BiH” kojom se obilježava jedan od najvažnijih događaja od prije 200 godina kada su sarajevski muslimani spasili svoje sugrađane Jevreje od sigurne smrti.

U 1819. godini bosanski valija Ruždi-paša je zarobio glavnog rabina Moša Danona i još 10 Jevreja te od njih tražio otkup. S obzirom da ga nisu mogli sakupiti osudio ih je na smrt.

“Tada su ostali Jevreji otišli kod muslimana u kafane i čajdžinice, podigli ih i oni su izbavili Jevreje iz zatvora. Do sada o tome nije bilo filma, ni neke romaneskne obrade tog događaja, a ja mislim da je on itekako važan i jedno zbog toga što su postojale među običnim narodom horizontalne veze – društvene i običnog narodnog prijateljstva. Dobro je danas komšije koje su drugih svjetonazora ili religija spase, izbave i tretiraju kao ljudska bića”, rekao je akademik Enes Karić.

Savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber kazao je kako je ovo vrlo važan događaj jer se nije dogodio u Osmanskom carstvu niti je zabilježen u historiji Jevreja.

“Muslimani su izbavili Jevreje i poslali pismo sultanu što je rezultiralo povlačenjem Ruždi-paše iz Bosne. Pokrenuli smo inicijativu da Islamska i Jevrejska zajednica obilježe ovo jer je važno i jedan lijep događa”, istakao je Tauber.

Cilj ove konferencije je pokazati na primjerima kroz historiju od 500 godina dobre odnose između muslimana i Jevreja u Bosni i Hercegovini s namjerom promocije suživota Jevreja i muslimana kao integrativnog dijela bosanskohercegovačke kulturne baštine.

Autor: Klix.ba