Koalicija Prvi mart mora opstati

838

Koalicija Prvi mart od izuzetne je važnosti za opstanak povratnika u manjem bh. entitetu. Prvi mart je do sada postigao veoma bitne rezultate na tomplanu. Nakon odlaska Emira Suljagića sa mjesta koordinatora Prvog marta, odnosno nakon njegove kandidature za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, neodgovorni pojedinci su pokušali dovesti u pitanje opstanak, ideju, rad i zasluge ove koalicije.
Podsjećamo javnost da je koalicija „Prvi mart“ nastala na temelju rezultata do kojih se došlo realizacijom kampanje “Glasaću za Srebrenicu”, što se pokazalo kao uspješan model borbe za prava povratnika i ravnopravnu političku zastupljenost povratnika. Od osnivanja do danas koalicija „Prvi mart“ je postigla zavidne rezultate: na polju registracije i omasovljavanja biračkog tijela povratnika u entitetu RS. NJihovim zaslugama po prvi put je napravljena zajednička lista svih probosanskih poltičkih stranaka koje će skupa nastupiti iz entiteta RS, što je glavni preduslov za pozitivan rezultat na narednim izborima. Pored navedenog “Prvi mart” je uradio mnogo toga na zaštiti prava povratnika i uvijek su prvi dizali svoj glas protiv kršenja prava povratnika, ali i konkretnim aktivnostima na terenu, zbog čega su stekli veliko poštovanje i povjerenje kod povratničke populacije. Prvi mart ovih dana čini nadljudske napore da registruje što više birača iz inostranstva za predstojeće izbore.
Prvi mart čini tim odlučnih i čestitih mladih ljudi koje predvodi koordinator Srebrenčanin Almir Salihović. Oni zaslužuju podršku i pomoć svih dobronamjernih ljudi. Pojavom koalicije Prvi mart upaljeno je svjetlo nade za povratnike u RS-u. Ne dozvolimo da se to svjetlo ugasi.