Lažna vijest o silovanoj tinejdžerki primjer kako se planski šire dezinformacije o muslimanima

151
medijsko silovanje11

Piše: Jusuf Džafić

Srbijanski mediji nastavljaju svoju antislamsku, islamofobičnu kampanju protiv muslimana. Naravno, po već ustaljenom običaju, u nedostatku pravih argumenata, pribjegavaju onome u čemu je zadnje 3-4 godine neprikosnoven na našim prostorima – žutoj štampi iliti narodski rečeno traču. Dakako, mi ćemo da raskrinkamo ovu najnoviju potvoru na muslimane, tačnije na arapsku zajednicu u Birmingemu. Mislim da nije potrebno naglašavati da ćemo naš odgovor potkrijepiti činjenicama i izvorima.

Naime, 22. februara, u 12:37 h, na srbijanskom web portalu Alo.rs pojavljuje se bombastičan naslov: Devojku šest sati silovalo 30 muškaraca, među njima i otac i sin! Međutim, ono što je još senzacionalnije je podnaslov: Tinejdžerka islamske veroispovesti silovana u Birmingemu je od strane 30 muškaraca arapskog porekla, a u torturi koja je trajala šest sati učestvovao je i čovek koji je poveo dete školskog uzrasta! (http://www.alo.rs/vesti/svet/devojku-sest-sati-silovalo-30-muskaraca-medu-njima-i-otac-i-sin/47144)

Stvarno, vijest koja izaziva zgražavanje svakog normalnog insana bez obzira na religiju ili etničku pripadnost.

Međutim, da li je ova vijest tačna? Da li činjenica da se u vijesti spominje podatak da je 30 Arapa muslimana silovalo neku tinejdžerku, to automatski podrazumijeva da se to stvarno dogodilo? Jesmo li spremni nasjesti na već hiljade puta ponovljenu islamofobičnu “foru”?

Dotični srbijanski portal spominje da je vijest preuzeo sa web stranice Daily Mail. Hajdemo zajedno pogledati spomenuti izvor vijesti. Naslov originalne vijesti, objavljene 22. februara u 11:49 h na web stranici www.dailymail.co.uk, glasi: Teenage girl victim of grooming gang ‘raped by 30 men in just six hours including father and schoolboy son’ (Tinejdžarka žrtva gruming bande – silovala je 30-rica muškaa u samo šest sahati, uključujući oca i sina školarca). Poređenjem originalnog teksta sa onim tekstom koji nam je ponudio srbijanski alo.rs, ostajemo zapanjeni koliko se informacije u originalu razlikuju od informacija koje je objavio Alo.rs, uprkos činjenici da Alo.rs tvrdi da mu je tekst sa www.dailymail.co.uk izvor:

– Umjesto 30 muškaraca arapskog porijekla, u originalu piše samo 30 azijskih muškaraca (izgleda da za srbijanski alo.rs Azija=Arabija ili arapski dio Bliskog Istoka).

– Umjesto tinejdžerke islamske vjeroispovijesti, u originalu piše azijska tinejdžerka

– U originalnom tekstu piše da su neku (uvijek je tu neka nepoznata osoba) tinejdžerku “navodno” silovala 20-30 muškaraca, dok Alo.rs “ko iz topa” navodi da je broj silovatelja 30, te da se silovanje nesumnjivo odigralo.

– Muškarci koji su napastvovali devojku osuđeni su ukupno na 54 godine zatvora, tako tvrdi srbijanski alo.rs, ali u originalnom tekstu piše samo: Izvješće, prezentirano Gradskom vijeću Birmingema, popraćeno je intervjuem sa 35 žrtava… Pitamo se kako srbijanski Alo.rs zna da su navodni silovatelji osuđeni na 54 godine zatvora, kad britanski web portal od koga Alo.rs prenosi vijest, a koji je inače prvi i objavio vijest, nigdje to ne spominje, čak ne spominje ni da je neko uhapšen zbog navodnog silovanje!? (Vidi originalni tekst: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2564678/Teenage-girl-victim-grooming-gang-raped-30-men-just-six-hours-including-father-schoolboy-son.html)

Gore priložena poređenja dovoljan su indikator koliko je srbijanskom portalu Alo.rs malo stalo do istine s jedne strane, a koliko mu je opet s druge strane mnogo stalo da ocrni muslimane, čak i ako bi to podrazumijevalo gaženje svih moralnih načela laganjem i potvaranjem.

Nakon što smo razotkrili srbijanski portal Alo.rs, pozabavimo se sada vjerodostojnošću originalne vijesti sa www.dailymail.co.uk. Glavni, ali i jedini izvor za navodni slučaj silovanje je izvjesna Šaista (Shaista) Gohir, učesnica kampanje protiv “neravnopravnosti” muslimanki u muslimanskim britanskim zajednicama. Činjenica da je dotična gospođa Gohir jedini izvor za navedeno silovanje, pravda se strahom žrtve od odmazde ili osude njene muslimanske sredine. (već viđen scenario). Štaviše, više od pola članka uopće se ne odnosi na spomenuto silovanje, već predstavlja “šupalj” novinarski govor. Pored, aktivnog rada za “ravnopravnost” muslimanke, dotična gospoda Gohir je izvršni direktor, ni manje ni više, nego dvije nevladine organizacije: Muslim Women's Network UK i Muslim Voice UK. Inače, obje spomenute organizacije promovišu tzv. liberalni islam. Stoga, ne treba da čudi novinski članak koji je 2010. godine Šaista Gohir objavila u britanskom The Guardian. Donosimo samo naslov i podnaslov, što će, pored gore spomenutog, biti dovoljno da vidimo o kakvoj se to muslimanki radi: Women must be leaders in faith (Žene moraju biti imami u vjeri): Žena je vodila muslimansku molitvu prošle sedmice. Njen postupak i drugih poput nje, u drugim religijama, zaslužuje našu podršku. (Vidi cijeli članak: http://www.theguardian.com/commentisfree/belief/2010/jun/14/women-lead-muslim-prayers). Dakle, čitav članak o navodnom grupnom silovanju tinejdžerke, u kome je, kako tvrde učestvovalo 20-30 azijskih muškaraca, zasniva se samo i samo na iskazu Šaiste Gohir, žene koja smatra da je muslimanska u muslimanskom društvu potlačena, da je pokrivanje žene muslimanke bespotrebno, da muškarci i žene trebaju da klanjaju u izmiješanim saffovima, da islamski učenjaci pogrešno tumače vjeru, da su iskrivili sunnet (poslaničku tradiciju) i sl. Ono što je zanimljivo, jeste fakat da dotični članak nije privukao pažnju značajnijih web portala na engleskom jeziku. Donosimo neke web portale na engleskom jeziku koju su prenijeli ovu potvoru: www.allvoices.com, www.birminghammail.co.uk, www.mirror.co.uk i sl.

Logično, islamofobija ne bi bila islamofobija, da je vijest o grupnom silovanju kod nas samo prenio srbijanski Alo.rs. – tako se našminkani trač, poput virusa ili kakvog bakteriološkog oboljenja, širio internetom. Lažni podaci uglavnom su ostajali isti, ali su ilustracije u tekstu i naslovi pokazali “bujnu maštu” islamofobičnih web portala širom ex Jugoslavije, posebice onih srpskih ( Nažalost, ni mediji u BiH nisu odoljeli širenju ove lažne vijesti): Devojku šest sati silovalo 30 muškaraca, među njima i otac i sin (www.blic.rs; www.avaz.ba; www.hercegovina.info); DJEVOJKU SILOVALO NJIH 30: Taksisti, dječak školskog uzrasta, pa čak i otac i sin…(doznajemo.com); MONSTRUMI IZ BIRMINGEMA: Devojku šest sati silovali otac i sin i još 28 muškaraca (www.kurir-info.rs); UŽASNO: Djevojku šest sati silovalo 30 muškaraca, među njima i otac i sin! (dnevno.ba); Uznemirujuće: Djevojku šest sati silovalo 30 muškaraca (www.bh-news.com); STRAŠNO: Devojku šest sati silovalo 30 muškaraca (www.nadlanu.com); MONSTRUOZNO: Silovalo je 30 muškaraca za šest sati! (www.telegraf.rs); Britanski horor: Devojku za šest sati silovalo 30 muškaraca (www.svet.rs); Kakav užas: Devojku šest sati silovalo 30 muškaraca, među njima i otac i sin (www.dnevno.rs) itd. Trebalo bi spomenuti da je najdalje u potvaranju i prenošenju dezinformacija otišao srbijanski portal www.kurir-info.rs koji je, pored vijesti da su nepostojeći vinovnici osuđeni na 54 godine zatvora, objavio čak i fotografije 4-ice počinitelja! Međutim, ono što je tu najneprofesionalnije i najnemoralnije jeste da na tim fotagrafijama nisu čak ni Arapi, već 3 Roma i 1 irački Kurd, učesnci jednog drugog grupnog silovanja, koji su stvarno osuđeni na 54 godine zatvora. (Vidi o ovom slučaju: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2563966/They-said-theyd-kill-I-told-police-Victims-speak-terror-Roma-child-sex-gang-preyed-girls-young-12-jailed-54-years.html)

Ova medijska patka islamofobične prirode dospjela je i na Facebook. Komentari su različiti. Ima onih koji su ostali pribrani i nisu povjerovali u dotičnu vijest, ali, očekivano, ima mnogo više onih koji su podlegli medijskoj propagandi (ne zaboravimo da je desetine regionalnih web portala prenijelo vijest). Razumljivo, tu je i dosta pripadnika srpske nacionalnosti koji su jedva dočekali ovako nešto, kako bi pozivali na krvoproliće i istrebljenje muslimana. Spomenut ćemo neke komentare naših “pametnih” Bošnjaka i srpskih islamomrzaca:

za takvee je metak skup …….. (Semir Šabanović)

takve bi trebalo po kratkom postupku (Ejub Balic)

Sta očekivati od Arapa i Indijaca. Nema većih izroda i psihopata (Dejana Damnjanović)

i posle ne budi rasista (Daniel Opavski Pile)

U Pakistanu, Somaliji ili tako negde, bi ONA za ovo bila kamenovana do smrti, pride…sto posle ovakvog horora vise ne deluje tako strasno. (Lazar Popovic)
ovo se nije desilo u Indiji nego u Evropi, u Velikoj Britaniji. Sami su krivi, što su uvezli tolike muslimane iz raznih bantustana. (Igor Stančić)

Alah im to reko.to je zapovest od ALLA ALLA. (Anifa Gorin)

poubijati govna muslimanska i kraj price (Ljupce Ljuba Boskov)

Na osnovu svega do sada predočenog, bez ikakve dvojbe, uspješno smo razotkrili jedan od najnovijih medijskih islamofobičnih pokušaja kaljanja muslimanskog ugleda, predvođen srbijanskim medijima. Stječe se dojam da na ovaj način, i slične morbidne načine, srbijanski mediji pokušavaju da speru ljagu sa srpskog naroda, budući da je poznato da su pripadnici JNA, VRS, VRSK i ostalih četničkih paravojnih formacija silovali desetine hiljada bošnjačkih muslimanki tokom Agresije na BiH (1992-1995)

Naposljetku, najbolje bi bilo završiti kur'anskim ajetom, koji nas upozarava na pogubnost prihvatanja vijesti od nepouzdanih lica, bez prethodne provjere izvora:

O vjernici, ako vam nekakav nepošten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u nezananju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga što ste učinili pokajete. (El-Hudžurat, 6)