Maroko se povlači iz arapskog saveza koji se bori protiv Husija u Jemenu

1134

Novinska agencija Associated Press, pozivajući se na marokanskog vladinog zvaničnika, prenijela je vijest da ova zemlja više neće učestvovati u arapskoj koaliciji koja se pod vođstvom Saudijske Arabije i Emirata bori protiv šiijskih terorista Husija u Jemenu. Isti izvor naveo je da je Maroko pozvao svog ambasadora u Rijadu na konsultacije. Marokanski predstavnici, rekao je vladin zvaničnik, više ne učestvuju u vojnim operacijma i ministarskim sastancima nevedene koalicije.    

Marokanski ministar vajskih poslova, Nasser Bourita, prošlog mjeseca je u intervjuu za Al Jazeeru kazao kako se Kraljevina Maroko povlači iz ove koalicije zbog novonastale humanitarne krize i nove konstelacije političkih odnosa.

Saudijski satelitski kanal Al Arabiya, sa sjedištem u Libanu, odmah poslije ovog gostovanja marokanskog ministra na Al Jazeeri emitirao je dokumentarni film u kojem je Maroko predstavio kao okupatora Polisarija, što je, navodi AP, jedan od razloga zbog kojih je Rabat pozvao svog ambasadora u Saudijskoj Arabiji na konsultacije.

Treba imati u vidu da se Kraljevina Maroko još uvijek nije službeno oglasila niti potvrđujući niti negirajući vijest koju prenosi AP.