Maryam Rajavi, lider iranske opozicije: Raketni napad jemenskog plemena Husi na Meku naredio je Hamenei

1293

Maryam Rajavi, predsjednica Nacionalnog savjeta iranskog otpora (The National Council of Resistance of Iran), saveza nekoliko političkih grupacija, protivnika režima u Iranu, a koja djeluje u egzilu, snažno je osudila raketni napad jemenskih šija iz plemena Husi na Meku. Rajavi je kazala da je raketni napad, iako izveden sa jemenske teritorije, “izvršen po Hameneijevom naređenju i pod nadozorom El-Kuds korpusa” kazavši tom prilikom kako taj čin smatra objavom rata svim muslimanima svijeta.

U saopćenju za javnost Nacionalnog savjeta iranskog otpora, sa sjedištem u Parizu, Rajavi je pozvala OIC (Organizacija islamske kooperacije/saradnje) da izbaci Iran iz svoga članstva, a muslimanske zemlje na prekid odnosa sa iranskim sektaškim režimom opisavši ga kao nehuman i neislamski.

Predsjednica Nacionalnog savjeta iranskog otpora, Maryam Rajavi, podsjetila je na niz drugih terorističkih napada na Meku, iza kojih stoji iranski teokratski režim, kazavši: “Režim duhovnog vođe ni prije se nije libio oskrnaviti svetost Meke i Bejtullaha čineći različite zločine. Tako je 1986., u Saudijsku Arabiju dopremio eksplozivne naprave, a 1987., uzrokovali su nerede čiji epilog je više od 400 mrtvih hadžija.”, te je dodala: “Taj režim se nije libio ni aktiviranja eksploziva u svetištima šiijskih imama u Mešhedu (grad u Iranu) i Samari (u Iraku). Sve to smao da bi učvrstio i sačuvao svoju vladavinu.”

Saopćenjuu za javnost navodi se također: “Nacionalni savjet iranskog otpora u više navrata otkrio je javnosti informacije o pošiljkama orušja Husijima od strane režima iranskih mula. Posljednja u nizu je od 27. oktobra 2016. SAD i saveznici su potvrdili da su do sada uspjeli otkriti i konfiskovati pet pošiljki koje su iz Irana u Jemen dopremane borodovima.”

“Nacionalni savjet iranskog otpora smatra da je rješenje krize u regiji moguće samo uz odlučno suprotstavljanje režimu iranskih mula, protjerivanje snaga specijalnog korpusa Kuds iz svih zemalja u regiji, kao i neutraliziranje iranskih “satelita” i sluga u regiji.

Priredio: Abdullah Nasup / Izvor: Al Arabiya