Metju Palmer izrazio zabrinutost zbog prisustva ruske vojne opreme na teritoriji Srbije

178

Predstavnik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palmer izrazio je zabrinutost zbog prisustva ruske vojne opreme na teritoriji Srbije i istakao da bi, ako Beograd kupi rusku vojnu opremu, to vodilo riziku da joj budu uvedene posebne sankcije.

“Postoji doza zabrinutosti zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije, ali i zbog mogućnosti da Srbija zahtijeva specifične ruske sisteme, što bi vodilo riziku da joj se uvedu posebne sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme, ali se nadamo da su naši srpski partneri toga svjesni i da će biti oprezni s takvim transakcijama”, rekao je Palmer.

Ocijenivši da SAD imaju jako vojno partnerstvo sa Srbijom, kao i da je “najbolji vojni partner Srbije upravo Amerika”, Palmer je ukazao da to “ne znači da Srbija ne treba da sarađuje i sa Rusijom i da i sa Moskvom stvara vojno partnerstvo”.

“Ipak, mi cijenimo naš odnos sa Beogradom i mislimo da je naša vojna veza prepoznatljivija od bilo čega što Rusija radi na tom polju sa Srbijom”, rekao je Palmer za sjevernomakedonsku televiziju “Alsat” komentarišući nedavne srpsko-ruske vojne vježbe “Slovenski štit” i prisustvo sistema S-400 u Beogradu.

Na nedavno održanoj vojnoj vježbi Rusije i Srbije pod nazivom “Slovenski štit 2019” u Batajnici prvi put je van ruske teritorije bio raspoređen jedan od najjačih raketnih sistema S-400.

Pojedini mediji objavili su da nije isključeno da vojno i državno rukovodstvo Srbije u narednim mjesecima sa Moskvom povede pregovore o nabavci tog PVO sistema.

“Srbija neće ući u EU bez priznanja Kosova”

Kako su prenijeli prištinski mediji, Ljajmi i Klan Kosova, Palmer je u obraćanju studentima u Nacionalnoj biblioteci u Prištini rekao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zna da Srbija nikada neće ući u EU bez rješenja problema sa Kosovom.

On je rekao i da se Kosovo ne može izostaviti iz trajnog rješenja na Balkanu, i naglasio da rješavanje “odnosa Kosova i Srbije” ostaje strateški prioritet SAD, prenose prištinski mediji.

Specijalni predstavnik je rekao i da njegova država podstiče novu kosovsku vladu da ojača plan dijaloga sa Srbijom.

“Bilo koji korak koji se preduzme nakon normalizacije biće lakši. Otvaraju se mogućnosti za radna mjesta. Kada bude formirana nova vlada, moraće da oživi pregovore.

Ne vidimo integraciju vaše zemlje bez pomirenja sa Srbijom. Zaslužujete NATO, EU, UN, zaslužujete da ne budete iza SAD, nego rame uz rame sa nama. Takva je budućnost kroz dijalog, jer status kvo nije dovoljan”, istakao je Palmer.

On je rekao da bi Srbija trebalo da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

“Trebalo bi zaustaviti kampanju povlačenja priznanja”

Vidim plodove vašeg napora. SAD su podržale vaše težnje kao prijatelja i kao partnera.

Rješenje za stabilnost na Balkanu je integracija Kosova. Potpuna integracija Kosova ostaje naša obaveza.

Grenelovo imenovanje naglašava da su SAD prisutne i spremne da pomognu, kazao je Palmer.

Govoreći o članstvu Zapadnog Balkana u EU, on je rekao da Srbija to pravo neće steći bez priznanja nezavisnosti Kosova, piše Ljajmi.

“Vučić zna da Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju bez rješenja problema sa Kosovom. Pozivam vas da iskoristite ovu priliku. Budućnost Kosova oblikovaće njegovo susjedstvo”, rekao je Palmer studentima.