Mladi Hrvatske protiv odlikovanja Fanje Tuđmana: Ne treba nam odlikovanje koje nosi ime po sudioniku udruženog zločinačkog poduhvata

177

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske u petak je oštro osudila prijedlog o uvođenju Velereda predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom, ustvrdivši da Hrvatskoj ne treba odlikovanje koje nosi ime po sudioniku udruženog zločinačkog poduhvata.

Inicijativa mladih saopćila je kako najoštrije osuđuje prijedlog Ministarstva uprave za izmjenu Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske u sklopu kojeg se ustanovljuje novo visoko državno odlikovanje.

Istaknuli su kako je nedopustivo da u bilo kojoj državi koja poštuje ljudska prava, njeguje vladavinu prava i utemeljena je na evropskim vrijednostima, državno odlikovanje nosi ime po sudioniku udruženog zločinačkog poduhvata.

Podsjetili su da je presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) ustanovljeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova Bosne i Hercegovine.

“U udruženom zločinačkom poduhvatu su osim osuđenih Prlića, Praljka, Stojića, Petkovića, Pušića i Ćorića sudjelovali i tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak, bivši načelnik glavnog stožera HV-a Janko Bobetko i bivši čelnik Herceg-Bosne Mate Boban”, stoji u sopćenju.

Inicijativa mladih navodi i da je Franjo Tuđman odgovoran za zločinačku politiku Hrvatske prema Bosni i Hercegovini devedesetih godina, te da je uspostavio i nedemokratski sistem političkog odlučivanja u Hrvatskoj. Smatraju da zbog toga ni jedno odlikovanje ne bi trebalo nositi ime po njemu.

“Franjo Tuđman predstavlja vrijednosti koje ne smijemo prenositi sadašnjim i budućim generacijama jer su one suprotne izgradnji dobrog društva koje uključuje, razumije, poštuje i zajednički stvara za dobrobit svih, a ne nekih”, drži ta Inicijativa.

Trenutno najviša odlikovanja Republike Hrvatske nose osuđeni ratni zločinci: Dario Kordić, Tomislav Merčep, Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Bruno Stojić i Valentin Ćorić. Inicijativa mladih Uredu predsjednice uputila je poticaj za oduzimanje odlikovanja navedenima, no on je od strane Ureda, konkretnije Povjerenstva za vojna odlikovanja i priznanja, bez obrazloženja, odbačen.

“Neoduzimanje odlikovanja osuđenim ratnim zločincima očigledan je primjer da su Predsjednici žrtve najokrutnijih zločina tokom devedesetih godina sporedne, a zločinci ponos države. Ako će se graditi društvo koje tako promišlja period devedesetih, uvođenjem odlikovanja Velered Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom “hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje državljanskog jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvorstva i duhovnih vrjednota hrvatskog naroda«, doprinosit će se licemjerstvu koje se u naslijeđe ostavlja mlađim generacijama”.