Netanyahu: “Neka se naši neprijatelji međusobno bore, ali ne smije se dopustiti da itko prevlada”

2944

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu dao je ove nedjelje intervju za američki kanal NBC. U emisiji “Meet The Press” govorio je o aktualnoj situaciji na Bliskom istoku te pojasnio stajalište Izraela. Nema sumnje da je po širi geopolitički interes Izrael najbolji ishod uvijek bio onaj u kojem Muslimani međusobno ratuju, no ovog puta Netanyahu to otvoreno i priznaje.

Ističe kako su radikalni Suniti i Šiiti podjednaki neprijatelji Izraela te kako je dobro što se međusobno sukobljavaju. Taktiku koju zagovara, a istu će sugerirati i SAD-u, je zapravo već dobro poznata: balansiranje kontinuiranog sukoba tako da niti jedna strana ne bude u stanju nadjačati drugu, no u isto vrijeme ne može se dopustiti niti da jedna strana bude posve poražena.
Ovaj intervju s izralskim premijerom je zanimljiv i zbog činjenice da on uopće više nema potrebu skrivati kako je “zavadi pa vladaj” postala temeljna politika Izraela. Kako u široj regiji, tako i bliže.
Što se tiče Iraka, Netanyahu zapravo nije protiv američkih zračnih napada, ali nipošto ne želi uništenje ISIL-a, shvaćajući kako je upravo ISIL ključni faktor u držanju te “ravnoteže” kontuiniranog sukoba između Sunita i Šiita.
Na pitanje novinara da li misli da bi američki angažman u Iraku mogao ojačati Iran, Netanyahu odgovara: “Čujte, mislim da je ovo komplicirana situacija. Nema jednostavnih odgovora. No, ono što danas vidite u Siriji i Iraku je velika mržnja između radikalnih Šijita, koji su vođeni od strane Irana, i radikalnih Sunita, koje vodi Al-Qaeda, ISIL i drugi. Obje skupine su neprijatelji SAD-a, a kada se vaši neprijatelji tuču međusobno, nemojte jačati niti jednog već ih oslabite oboje.
U daljnjem komentaru o Iraku Netanyahu još i direktnije otkriva detalje izraelske politike: “Mislim da postoje dvije akcije koje se trebaju poduzeti. Prvo, treba se poduzeti nešto kako ISIL ne bi zavladali Irakom. Drugo, ne smije se dopustiti da Irakom dominira Iran, kao što dominira Libanonom i Sirijom. Dakle, morate raditi na obje strane. I, kao što sam već i rekao, morate ih oboje oslabiti. Postoje određeni potezi koji se mogu poduzeti. Naravno, neću ih ovdje iznositi javno, ali ću ih prenijeti predsjedniku Obami i američkoj administraciji”.
Pripremio: Advance.hr