Održane konsultacije u Predsjedništvu BiH, u Haag idu tri pisma – Izetbegović:O prošlosti se ne možemo dogovoriti, okrenimo se budućnosti

1091

Članovi Predsjedništva BiH održali su danas neformalne konsultacije u vezi s pismom koje je članovima Predsjedništva BiH uputio Međunarodni sud pravde u Haagu, u vezi s revizijom presude tog suda po tužbi BiH protiv Srbije.

Na konsultacijama je dogovoreno da svaki član Predsjedništva BiH pojedinačno dostavi svoje mišlјenje Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da stavovi između Mladena Ivanića i njega ne mogu biti usaglašeni o prošlosti, ali da se zato trebaju okrenuti budućnosti, piše Patria.

Sud je zatražio da se članovi Predsjedništva izjasne o legitimitetu agenta BiH Sakiba Softića, koji je prije nekoliko dana sudu u Hagu predao aplikaciju za pokretanje revizije presude u slučaju BiH protiv Srbije za genocid.

– Ja vidim stvari na jedan način, gospodin Ivanić ih vidi na drugi način. Gospodin Čović ne želi da zauzima stavove, za njega je najbitnije da Predsjedništvo BiH nastavi sa radom, da nemamo unutar Predsjedništva problem. Ne bi rekao da smo u stanju proizvesti neki zajednički stav kada je riječ o reviziji presude. Ali, treba kazati Tribunalu da imamo takve stavove, pa neka oni odluče. Po meni je to najlogičnije – rekao je Izetbegović te dodao da se „ne trebamo stidjeti toga da vidimo stvari drugačije, kada je u pitanju prošlost. 

– O prošlosti se očigledno ne možemo dogovoriti, nadam se da se možemo dogovori o budućnosti, to je preče – rekao je Izetbegović.

– Za mene je ovo nastavak procesa, agent ima ovlaštenje, i on treba da dovrši taj proces… Za gospodina Ivanića ovo je novi proces. I ne trebamo se ljutiti, trebamo dakle dopustiti Sudu da presudi. U međuvremenu trebamo stabilizirati prilike u zemlji – smatra Izetbegović.