Osamdeset hiljada stanova u Halepu u opasnosti od urušavanja

631

Piše: Abdullah Nasup

Sirijski režim priznao je da je oko 80.000 stanova u gradu Halepu u opasnosti od urušavanja i da je oko 85% zgrada oštećeno.

Prošle subote je poginulo 11 osoba, a brojni su povrijeđeni kada se srušila zgarda u četvrti Salahuddin. Halep se smatra najrazrušenijim gradom na svijetu od završetka Drugog svjetskog rata, jer je nekoliko godina bio izložen bjesomučnom razaranju od strane vojske Bešara Asada, i njegovih saveznika Rusa, Iranaca i iranskih sektaških plaćenika. U razaranju grada Rusija je isprobala oko 200 novih vrsta oružja. Predstavnik UN-a za humanitarne akrtivnosti, Sedžad Melik, kazao je da je obim razaranja u Halepu daleko veći od svega što je vidio tokom svog rada u Afganistanu i Somaliji.

Režimski list Tišrin piše kako je lakše oštećeno ukupno 10176 arhitektonskih objekata i 8031 građevinskih, srednje oštećenih je 4460 objekata, a teško oštećenih 5452. List navodi da postoji veliki rizik od urušavanja 9912 stambenih zgrada od četiri sprata, gdje svaki sprat ima dva stana, što znači da je oko osamdeset hijada stanova u opasnosti od urušavanja.

U nedjeljnom izdanju, Tišrin navodi kako je uprava grada Halepa unajmila specijalne mašine za razbijanje betona, kako bi se sve zgrade koje predstavljaju opasnost porušile do temelja i uklonili ostaci.

Sirijska opozicija smatra da je to što se režim baš sada fokusira na obim razaranja Halepa, najava da projekat sektaškog čišćenja i promjene strukture stanovništva ulazi u završnu fazu u ovom gradu. Sirijska opozicija optužuje alevijski režim da nakon što je razorio velike dijelove Damaska i Gute, te Halepa, s dominantno sunijskim stanovništvom, želi promijeniti stanje u korist svoje sekte, tako da dominira u ova dva, do rata najveća i najvažnija grada u Siriji, kako bi stvorio pretpostavke za stvaranje svoje sektaške države, naseljavanjem alevija, pa čak i šiija-dvanaestoimamija iz Irana.