Ovako je Dodik odgovorio na poruku Bakira Izetbegovića: Ekstremista Izetbegović neće prijetiti ni Srpskoj ni meni

2254

Predsjednik manjeg bh. entiteta  Milorad Dodik ocijenio je da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najveća opasnost po stabilnost u BiH i regionu, jer na sve načine pokušava da ostvari san svoga oca da od BiH stvori islamsku državu.

“Zbog takve pogubne islamističke politike BiH sa Bakirom Izetbegovićem nema nikakvu budućnost”, istakao je Dodik u izjavi Srni. Komentarišući današnju Izetbegovićevu izjavu da Srpska na čelu sa Miloradom Dodikom u velikoj mjeri usporava napredak BiH i da je Dodiku bolje da “promijeni svoje ponašanje kako on ne bi bio promijenjen”, predsjednik Srpske je rekao da je Izetbegović, kao prijatelj i inspirator terorista, vehabija i islamista, posljednji čovjek koji može nekome da prijeti i nekoga da mijenja.

Dodik je istakao da je Izetbegović, prije svega, dužan da, nakon saslušanja Fahrudina Radončića u sudu u Prištini, cjelokupnoj javnosti, a posebno Srbima da podrobnije objašnjenje kakva je njegova uloga u likvidaciji Srba i započinjanju rata u BiH. “Ni meni ni Republici Srpskoj neće niko prijetiti, niti dovoditi u red, pogotovu ne ekstremisti poput Bakira Izetbegovića. Vrijeme stranog intervencionizma pripada prošlosti”, poručio je Dodik.

On je napomenuo da je Izetbegović svoj ekstremizam dokazao i proteklih dana svojim, sa ostalim članovima Predsjedništva BiH neusaglašenim nastupom u Briselu, gdje je susrete sa zvaničnicima EU i NATO-a ponovo iskoristio za grubu političku manipulaciju na štetu srpskog naroda i Republike Srpske. “Njegov istup u Briselu je samo dokaz da on u stvari govori u ime radikalnih muslimana koji su spremni za nove sukobe.

Tvrdnje da je Srpska nastala na zločinima, da su se muslimani u BiH tokom rata samo branili, iako svi znaju da nas je sve u taj rat odveo upravo njegov otac sa svojim islamističkim idejama, te opravdavanje ‘puzajućeg’ stvaranja islamske države u BiH – samo pokazuju da Republika Srpska itekako ima razloga da svakim danom sve više jača sebe i svoje institucije”, rekao je Dodik Srni.