Palestinci otvorili Povratnički park uz izraelski zid razdvajanja

175

Komitet za veliki povratnički marš otvorio je park istočno od grada Gaze u nastojanju da potakne stanovnike da koriste prostor u blizini zida pomoću kojeg Izrael drži Gazu u izolaciji.

Park, koji se nalazi u neposrednoj blizini zida između Gaze i Izraela, postavljen je na prostoru za koji se smatra da se na njemu ne može živjeti zbog izraelskog nasilja na tom području.

Ibrahim Musallam, koordinator za medije u Komitetu, rekao je: „Okupacija ubija život u tampon-zoni, pa ćemo oživjeti ove krajeve, potičući ljude da ih posjete bez straha da će biti ubijeni. Park je udaljen više od 700 metara od zida. Ovo mjesto je korišteno kao odlagalište smeća, ali od sada će biti mjesto radosti. Spremni smo za oživljavanje svih graničnih područja od Rafaha do Beit Hanouna kako bi imali koristi od tih velikih prostora.“

Povratnički park je prvi u nizu projekata u pet područja duž zida razdvajanja između Gaze i Izraela. To dokazuje, smatra šef Vrhovnog povjereništva za Veliki povratnički marš,Khaled Al Batsh, da se mirni marš nastavlja dok ne postigne svoje ciljeve.

Park pod nazivom Povratnički park obuhvata igralište za djecu, a bit će postavljeni i tereni za odbojkui nogomet, u nastojanju da se poveća broj miroljubivih projekata s ciljem pobijanja izraelske propagandde da su Palestinci u tom području „buntovnici“.

Izrael je ubio najmanje 310 Palestinaca, a ranio više od 10.000 učesnika u Velikom povratničkom maršu u pojasu Gaze, koji je započeo 30. marta 2018.