Pogledajte potresne ratne snimke Britanskog bataljona iz Ahmića /VIDEO/

1202

utorak, 16. aprila 2019. godine obeležit će se 26 godina od zločina u Ahmićima (BiH), predstavljanjem interaktivnog narativa pod nazivom: „Ahmići: 48 sati pepela i krvi“, koji podseća na strašni zločin koji se dogodio 16. aprila 1993. godine, u Lašvanskoj dolini.

 Predstavljanje narativa i tribina održaće se u Osnovnoj školi Ahmići, u Ahmićima, s početkom u 14.15 h.

U razgovoru na promociji narativa u Ahmićima govorit će:

Adnan Zec, jedan od preživelih žitelja Ahmića koji je u masakru izgubio roditelje i sestru; Mark Harmon, bivši tužilac MKSJ koji je na sudu vodio predmete vezane za ovaj događaj; Bob Stewart, pukovnik britanske vojske mirovnih snaga UN; Imam Mahir Husić, predstavnik ahmićke zajednice zadužen za organizaciju  26. komemoracije žrtvama zločina; Mirko Klarin, direktor SENSE TJC.

Istog dana, 16. aprila 2019. godine, s početkom u 19 h, u Historijskom muzeju BiH, Zmaja od Bosne 5, u Sarajevu održaće se još jedna prezentacija narativa o kojem će govoriti:

Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH; Bob Stewart, pukovnik britanske vojske mirovnih snaga UN; Adnan Zec, jedan od preživelih žitelja Ahmića koji je u masakru izgubio roditelje i sestru; Mark Harmon, bivši tužilac MKSJ koji je na sudu vodio predmete vezane za ovaj događaj; Mirko Klarin, direktor SENSE TJC.

Predstavljanje narativa u Ahmićima i Sarajevu pratiće i izložba fotografija Gilesa Penfounda, koje je slikao fotograf britanske vojske u sklopu UNPROFOR-a;

Na ovom linku možete pogledati kolekciju potresnih ratnih snimaka i svjedočenja o zločinu u Ahmićima: AHMICI.SENSECENTAR.ORG