Predsjedništvo u Beogradu: BiH i Srbija trebaju rješavati otvorena pitanja

185

Trilateralni sastanak u Palati Srbije u Beogradu, kojem su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, okončan je sa gotovo 45 minuta zakašnjenja u odnosu na prvobitno zakazani termin.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao da je Republika Turska stabilizirajući faktor u cijelom regionu, te da ona ima dobre bilateralne odnose sa svim zemljama regiona i da ona može pomoći u stabilizaciji prilika.

– Svaka od naših zemalja ima svoje bilateralne odnose, pa tako i BiH i Srbija. Mi ćemo svoje bilateralne odnose rješavati u bilateralnom dijalogu. Postoje brojna otvorena pitanja i ta pitanja treba početi rješavati. Zato je potrebno voditi dijalog i potrebna je intezivnija saradnja između institucija BiH i Srbije. Ono što je zajedničko za sve naše države je pitanje autoputa Sarajevo – Beograd. To je vrlo važan projekat, to je projekat koji defintivno utječe i na mir i na stabilnost u cijelom regionu – izjavio je Džaferović.

Džaferović je naglasio da je potrebno da BiH što prije intenzivira aktivnosti na realizaciji projekta. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u uvodnom obraćanju kazao da je razgovarano o razvojnim projektima, kao što je gasovod Turski tok.

– Riječi gospodina Erdogana da treba izbjeći svaki mogući etnički prostor na ovim prostorima je prihvatljiv za sve nas. BiH ima silne unutrašnje probleme. Mi smo u ozbiljnom zaostatku u vezi s operacionalizacijom aktivnosti. Vjerujem da bi moglo doći do formiranja Vijeća ministara kako bi nastavili – izjavio je Dodik.

Dodik je kazao da bi naredni sastanak mogao biti u Sarajevu, a zatim u Turskoj. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je ponovio da će bitaleralna pitanja biti otvarana na narednim bilateralnim susretima.

– Javile su se i nove ideje za nove projekte koji se tiču željezničke infrastrukture. Pošto je riječ o zahtjevnom terenu u BiH, oni su višestruko korisni. Pogotovo mi u BiH imamo veliki interes da se oni realiziraju – zaključio je Komšić.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je naglasio da su razgovori bili veoma plodonosni.

– Imat ćemo sastanak u BiH, a zatim u Turskoj. Odlučni smo da nastavimo trilateralni mehanizam. Mislim da će to zbližiti i ljude i zemlje. Najvažnija poenta današnjeg sastanka je da se razmišlja o cijelom regionu. Problemi u formiranju vlasti u BiH se moraju riješiti jer bez vlasti se ne može na efikasan način nastaviti sa poslom – izjavio je Erdogan.

Realizacija infrastrukturnih projekata će, smatra Erdogan, zbližiti Srbiju i BiH, te da će on imati veliki utjecaj na stanovništvo, ali i na sprečavanje odliva stanovništva.

– Učinit će region mjestom koje privlači ljude, koji više neće morati da odlazi iz regiona – dodao je predsjednik Republike Turske.

Izvor: Faktor