Procjena francuskih obavještajaca: Saudijske snage su neefikasne u Jemenu

1244

Online medij The Intercept, 15. aprila, objavio je sadržaj povjerljivog dokumenta koji se bavi analizom oružja koje Saudijska Arabija koristi u ratu u Jemenu, te efikasnošću saudijskih snaga.

Visoko povjerljiv dokument francuske Uprave za vojnu obavještajnu djelatnost pokazuje da su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati u velikoj mjeri ovisni o zapadnjačkim oružanim sistemima u destruktivnom ratu koji vode u Jemenu. Mnogi od navedenih sistema kompatibilni su samo s municijom, rezervnim dijelovima i komunikacijskim sistemima proizvedenim u zemljama NATO-a, što znači da će Saudijci i UAE, morati zamijeniti velike dijelove svojih arsenala ako bi željeli nastaviti s ruskim ili kineskim oružjem.

Katalog sistema saudijskog naoružanja korištenog u Jemenu samo je jedno otkriće u povjerljivom izvještaju koji je dobila francuska istraživačka novinska organizacija Disclose, i objavljen je u cijelosti od strane The Intercepta, Disclosea i četiri druge francuske medijske organizacije.

U izvještaju se navodi da Saudijska Arabija obilato koristi američko, ali u velikoj mjeri i francusko, oružje. Saudijsko kraljevsko ratno vazduhoplovstvo u napadima u Jemenu primarno koristi tri tipa aviona: američki F-15, britanski EF-2000 Typhoon, i evropski Tornado. Helikopterske operacije iz baza u Saudijskoj Arabiji vrše američkim helikopterima Apache i Black Hawk, te francuskim AS-532 Cougar. Duž saudijsko-jemenske granice razmjestili američke Abramse i francuske tenkove AMX 30, pojačanim s najmanje pet tipova artiljerijskih oružja zapadne proizvodnje.

U izvještaju se također oštro kritiziraju saudijski vojni rezultati u Jemenu, a saudijske snage opisane su kao “neefikasne”,dok je njihov napor da osiguraju svoju granicu s Jemenom ocijenjen kao “neuspjeh”.

Izvještaj sugerira to da Sjedinjene Države saudijskim vojnim operacijama pružaju pomoć upotrebom dronova, kao i to da je moguće kako je američka pomoć Saudijcima i veća nego što je od ranije poznato.