Putin se sveti turskim studentima u Rusiji

162
putin 620x0

Prema pisanju turskih novina ”Haber Turk” , neki ruski univerziteti prisilili su turske studente da potpišu izjavu o dobrovoljnom napuštanju školovanja u Rusiji i povratku u Tursku.

Turske novine su objavile da su ruski policajci sa psima provalili u studentski dom u sklopu jednog univerziteta, kako bi izvršili reviziju pasoša kod turskih studenata, a neki od njih su i zarobljeni.

Uprava Instituta za tehnologiju u ruskom gradu Voronježu, zahtijevala je od turskih studenata da napuste Rusiju. Turske novine pišu kako je turskim studentima onemogućeno da uđu u učionice fakulteta, a ukoliko uđu da slušaju predavanja, neki profesori im prijete obaranjem na ispitima. Osim toga, turskim studentima nisu produžene vize uprkos postojanja formalnog sporazuma između studenata i univerziteta.

Predsjednik Nacionalnog viječa turskih studenata u Rusiji, Nihad Bugra Agaoglu istakao je da politički odnosi ne bi trebali utjecati na život studenata i da je postojeću krizu potrebno riješiti mirnim putem, prije nego što se studentima oduzme pravo na obrazovanje.